Da biste doprinijeli jačanju vaših kostiju, ali i cjelokupnom zdravlju, pokušajte sa nekim od savjeta koje vam nudimo u nastavku.

Orašaste grickalice i sjemenke

Iako mliječni proizvodi pružaju najviše kalcija, nutrijenta neophodnog za jačanje kostiju, neki orašasti plodovi i sjemenke su dobar izvor ovog minerala također. Naprimjer, 30 gr badema, sjemenki susama ili suncokreta sadrži oko 75, 37 i 33 mg kalcija.

Voće i povrće bogato kalcijem

Najbolji izvori kalcija su, kako smo već spomenuli, mliječni proizvodi, bogati i vitaminom D, koji doprinosi apsorpciji kalcija, ali ne brinite, ukoliko niste naklonjeni proizvodima ovakve vrste, kalcij možete nadomjestiti i brokulom, žitaricama, narandžama ili ostrigama.

Vitamin A

Vitamin A igra važnu ulogu u jačanju kostiju, ali ne u cjelosti. Postoje dva izvora vitamina A, retinol koji se nalazi u životinjskim proizvodima kao što je jetra i beta karoten koji se nalazi u lisnatom, zelenom povrću ili narandžastom voću. Istraživanja su pokazala kako je prevelik unos vitamina A u obliku retinola povezan za povećanim rizikom od frakture kostiju, dok jednak unos beta karotena u organizam ne povećava ovaj rizik. Opskrbite se vitaminom A jedući povrće i voće bogato beta karotenom kao što je mrkva, slatki krompir ili dinja.

Vitamin K

Vitamin K je važan aktivator tri neophodna proteina za zdravlje kostiju. Samo jedna dnevna doza špinata od 250 gr može da zadovolji potrebe organizma za ovim nutrijentom.

Kombinacija namirnica bogatih različitim mineralima

Za hranjivi dnevni obrok obezbijedite sebi zelenu salatu sa sjemenkama suncokreta i mariniranim tofuom uz manje masni jogurt pomiješan sa brusnicama koji će vam poslužiti kao desert. Tofu, jogurt i suncokretove sjemenke će vam obezbijediti potrebnu količinu magnezija, minerala koji također doprinosi jačanju kostiju.