Crni čaj potiče od iste, camellia sinesis biljke kao i zeleni, ali u sebi sadrži veću količinu kofeina i jačeg je okusa od drugih vrsta čaja koje su također nastale od ove biljke. Glavni proizvođači su Kina i Indija, ali je dostupan i na bosanskohercegovačkom tržištu, pa se opskrbite ovim čajem i sebi obezbijedite neke od zdravstvenih beneficija na koje vas podsjećamo u nastavku.

Održava kardiovaskularno zdravlje

Crni čaj je pretrpan antioksidansima, flavonoidima koji sprječavaju oksidaciju lošeg holesterola, sprječavajući na taj način oštećenja u krvotoku i zidovima arterija, te smanjujući rizik od srčanih oboljenja. Polifenoli koji se nalaze u ovom čaju su veoma jaki antioksidansi, a mangan, koji je također prisutan, smanjuje rizik od koronarnih srčanih oboljenja pomažući i funkciju mišića.

Preventivno djeluje na kancerogena oboljenja

Prema nekim istraživanjima, polifenoli u ovom čaju sprječavaju i formaciju kancerogena u tijelu, posebno određenih vrsta raka kao što je rak prostate, pluća, debelog crijeva i mokraćnog mjehura. Supstanca koja se nalazi u crnom čaju, TF-2 uništava kancerogene ćelije, ostavljajući normalne ćelije neoštećenim.

Doprinosi zdravlju kože i kose

Antioksidansi u zelenom čaju pomažu koži da se odupre aknama, čineći je na taj način nježnom i glatkom, a njihova učinkovitost se se pokazala i na kosi.

Jača kosti i vezivno tkivo

Istraživanja su pokazala da osobe koje piju normalnu količinu ovog čaja imaju jače kosti od onih koje to ne praktikuju, te da je ovaj učinak najvjerovatnije posljedica fitohemikalija prisutnih u ovoj vrsti napitka.

Održava mentalno zdravlje i koncentraciju

Kofein u crnom čaju promoviše protok krvi u mozak bez prekomjerne stimulacije srca, održava koncentraciju i mentalno zdravlje, a studije pokazuju da amino kiselina L teanin koja se nalazi u ovom čaju može pomoći da se opustite i bolje skoncentrišete na vaše dnevne zadatke. Pokazao se i kao napitak djelotvoran u smanjenju kortizola, hormona stresa, ali i u sprječavanju Parkinsonove bolesti.

Održava oralnu higijenu

Antioksidans katehin, prisutan u crnom čaju može biti efektivan u sprječavanju oralnih zdravstvenih problema. Polifenoli i tanini se javljaju kao antbiotici, sprječavajući djelovanje bakterije koja uzrokuje karijes i loš zadah.

Jača imuni sistem

Ovaj čaj je prepun već spomenutih supstanci koje se nazivaju tanini, za koje su istraživanja pokazala da imaju sposobnost da se izbore protiv virusa kao što je gripa, dizenterija i hepatitis, jačajući na taj način i imuni sistem čovjeka.