Saznajte koje nutrijente u sebi sadrži banana i mrkva

Banane i mrkve su hranjive namirnice koje sadrže mnogo vlakana, vitamina i minerala, a pružaju samo nekoliko kalorija. Jedna banana od 85 gr sadrži oko 75 kalorija u odnosu na istu količinu mrkve koja nudi minimalnih 35 kalorija.

Vlakna

Vlakna su od velike važnosti za normalnu probavu, ali također održavaju i normalnu razinu holesterola i šećera u krvi. Potrebno vam je 14 grama vlakana u prehrani za svakih 1000 kalorija koje unesete u vaš organizam. Dakle, ako vaša dnevna prehrana podrazumijeva oko 2000 kalorija, trebali biste u vaš organizam unijeti 28 gr vlakana. Banane i mrkve imaju otprilike isti iznos ukupnih vlakana. 85 gr banana sadrži oko 2,2 gr vlakana, a ista količina sirove mrkve ima oko 2,4 grama.

Vitamin C

Povećanjem unosa banane i mrkve u vaš organizam zadovoljit ćete vaše dnevne potrebe za vitaminom C. Ovaj vitamin vam je potreban kako biste vaš imunološki sistem održali zdravim i spriječili djelovanje bakterija. Vitamin C također djeluje antioksidativno, štiteći sve ćelije od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Odraslim muškarcima dnevno je potrebno 90 miligrama vitamina C, a prema nekim istraživanjima, odrasle žene zahtijevaju 75 miligrama ovog vitamina. Banane imaju nešto veći sadržaj vitamina C, pružajući 7,5 miligrama sa 85 gr, a mrkva više od 5 miligrama.

Kalij

Banane i mrkve također će vam obezbijediti i potrebnu količinu kalija. Kalij je elektrolit koji održava normalnu razinu tekućine u vašem tijelu. Ovaj proces je bitan za poticanje otkucaja srca i kontrakciju mišića. Zdravoj, odrasloj osobi potrebno je oko 4.700 miligrama kalija po danu, izvještava Linus Pauling Institut. Konzumiranjem banane od 85 gr obezbjeđujete sebi više od 300 miligrama kalija, a ista količina sirove mrkve ima 275 miligrama ovog minerala.

Fosfor

Fosfor uz kalcij održava vaše kosti jakim i zdravim. Mala količina fosfora također igra ulogu u povlačenju i pohranjivanju energije iz hrane koju jedete. Odrasli muškarci i žene trebaju 700 mg fosfora na dnevnoj bazi. Iako banane i mrkve nisu baš najbogatiji izvori minerala, ipak će vam obezbijediti određenu količinu koja će vam pomoći da zadovoljite dnevne potrebe. Banana od 85 gr sadrži skoro 20 miligrama, ali 85 gr sirove mrkve nudi gotovo 50 posto više, pružajući 30 miligrama fosfora.

Kombinujte bananu i mrkvu

Ako imate namjeru da kombinujete banane i mrkve kako biste povećali unos vlakana i hranjivih tvari, imate nekoliko opcija na raspolaganju. Obje namirnice imaju blag okus i lahko se mogu uvrstiti u mnoge recepte.

Kuhajte mrkvu dok ne omekša, pa je miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte izmiksanu mrkvu kao i bananu u vaš jutarnji frape ili u kašu od zobenih pahuljica. Smjesa od banana i mrkve će vam obezbijediti hranjive tvari, ali i doprinijeti boljem okusu vašeg jela ili pića.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*