Nutrijenti su hranjive tvari koje igraju veoma važnu ulogu u čovjekovom organizmu, a postoje tri osnovne vrste: makronutrijenti, mikronutrijenti i fitonutrijenti.

Makronutrijenti

Kao makronutrijenti su poznati proteini, masti i ugljikohidrati. Sve što jedete, osim namirnica bez kalorija, sadrži određenu količinu ovih nutrijenata. Uprkos popularnosti nekih dijeta koje zahtjevaju drastično smanjenje ovih makronutrijenata, oni su veoma važni za vaše zdravlje i svakodnevno su vam potrebni.

Proteini su neophodni za izgradnju tjelesnog tkiva, uključujući mišiće, organe, kožu i dijelove imunog sistema. Vaše tijelo može koristiti extra proteine za energiju ili ih može pretvoriti u masti.

Ugljikohidrati uključuju šećer, škrob i vlakna. Šećer i škrob su potrebni za energiju neophodnu tijelu da normalno funkcioniše, a ekstra ugljikohidrati se pretvaraju u masti.

Masti su potrebne za membrane koje okružuju tjelesne ćelije, za normalnu moždanu i nervnu funkciju.

Mikronutrijenti

Mikronutrijenti uključuju 12 vitamina i 13 minerala koji su tijelu svakodnevno potrebni. Vitamini se dijele na one koji su rastvorljivi u vodi ili u mastima, a minerali na glavne i minerale u tragovima.

Vitamini rastvorljivi u vodi podrazumijevaju vitamin C i 7 B-kompleks vitamina. Imaju nekoliko funkcija i potrebni su za održavanje tijela zdravim.

Vitamini rastvorljivi u masti su vitamin A, D, E i K.

Glavni minerali uključuju kalcij, fosfor,hlorid, magnezij, kalij i natrij. Ovi minerali su važni za zdravlje kostiju, zuba, mišića, te balansiranje tjelesne tečnosti.

Minerali u tragovima su krom, bakar, fluor, jod, željezo, selen i cink i svi su potrebni za normalno funkcionisanje tijela.

Fitonutrijenti

Mnoge od ovih prirodnih hemikalija nalaze se u raznobojnim korama i unutrašnjosti voća i povrća. Neke od najpoznatijih fitohemikalija su karotenoidi, beta karoten, lutein, likopen i zeaksantin, te flavonoidi kao što je kvercetin i antocijanini.

Fitonutrijenti imaju nekoliko funkcija u tijelu, a neki od njih djeluju kao antioksidansi koji štite tjelesne ćelije od slobodnih radikala.