Kivi je ukusno voće koje ima tanku koru i sočnu, zelenu unutrašnjost koja sadrži nekoliko nutrijenata veoma korisnih za vaše zdravlje.

Vitamin C

Bogat je izvor vitamina C, pa jedan kivi sadrži oko 64 mg tog vitamina, odnosno 71 posto od preporučenog dnevnog unosa za odrasle. Vitamin C je najpoznatiji nutrijent za jačanje imuniteta, koji pomaže tijelu da bude otporno na bakterijske i virusne infekcije. Također, pomaže tijelu u proizvodnji serotonina i norepinefrina, neurotransmiterskih hemikalija koje oslobađaju od stresa i depresije.

Vitamin K

Jedan kivi sadrži oko 27,8 mcg vitamina K ili oko 35 posto od preporučene dnevne doze za odrasle. Od suštinskog je značaja za koagulaciju krvi, što pomaže u sprječavanju prekomjernog krvarenja iz posjekotina, ogrebotina i hirurških rana. Također, pomaže u prevenciji krvarenja peptičkog ulkusa, kao i jetre i crijevnog tkiva. Vitamin K može pomoći u sprječavanju osteoporoze kroz jačanje sposobnosti koštanih ćelija da koriste kalcij.

Kalij

Kalij je mineral neophodan za održavanje normalnog srčanog ritma, što može pomoći u sprječavanju kardiovaskularnih oboljenja. Pomaže i održavanje pravilne ravnoteže tekućine u vašem tijelu, smanjujući rizik od dehidracije. Kalij pomaže u prijenosu hranjivih tvari kroz ćelijske membrane. Jedan kivi sadrži oko 215 mg kalija ili oko 4,5 preporučene dnevne doze za odrasle.

Fosfor

Jedan kivi sadrži oko 23 mg ovog minerala ili oko 3 posto preporučenog dnevnog unosa za odrasle. Fosfor je neophodan za izgradnju koštanih ćelija i održava pravilnu funkciju bubrega. Također, poboljšava sposobnost tijela da nutrijente iz hrane pretvori u energiju.