Riba sadrži omega-3 masne kiseline koje su dobre za vaše oči i mozak, ali održava i zdravlje srca. Doktori smatraju da konzumiranje ribe dva puta sedmično može smanjiti rizik od srčanog udara i do 30%.

Omega-3 masne kiseline i srce

Ribe su prirodno bogate omega-3 masnim kiselinama, vrlo povoljnim za zdravlje srca. One smanjuju nivo holesterola u krvi i tjelesne upale, snižavaju krvni tlak, te smanjuju šanse za stvaranje krvnih ugrušaka. Osim toga, smanjuju rizik od aritmije i mogu usporiti rast arterijskog plaka.

Stručnjaci preporučuju konzumiranje ribe najmanje dva puta sedmično, jer ribe prirodno bogate omega-3 masnim kiselinama mogu smanjiti šanse od srčanog udara za čak jednu trećinu.

Izaberite pravu ribu za vaš obrok

Kada birate ribu za vaš obrok, odlučite se za onu koja u sebi sadrži najviše omega-3 masnih kiselina. Neke od takvih riba su losos, haringa i sardina.

Riba s roštilja ili pečena riba iz rerne je zdravija od one koja se prži u tavi, na ulju. Poželjno je da ribu začinite začinskim biljem, sokom od limuna, mažuranom, koprom, origanom ili ružmarinom.

Izbjegavajte ribu sa visokim sadržajem žive

Neke ribe, kao što su sabljarka i skuša, sadrže visok nivo žive i najbolje bi bilo da ne jedete više od 200 gr takve ribe sedmično.

Mnoge ribe, kao što je losos, sadrže nizak nivo žive, a bogate su omega-3 masnim kiselinama. Potrudite se da jedete raznovrsnu ribu za maksimalnu zdravstvenu korist. Neke vrste riba, uključujući i soma, siromašne su omega-3, a bogatee omega-6 masnim kiselinama, vrstom kiselina koje se nalaze u jajima. Iako su ove kiseline generalno dobre za zdravlje, njihova prevelika količina može dovesti do povećanog rizika od upalnih bolesti.