Koliko se šećera i kalorija nalazi u voću

Količina kalorija i šećera u voću varira, ne samo od jedne do druge vrste voća, već i od načina na koji je to isto voće pripremljeno, odnosno da li je svježe, konzervirano ili osušeno. Suho i konzervirano voće u sirupu sadrži više šećera i kalorija, dok je nezaslađeno smrznuto i svježe voće manje kalorično.

Konzervirano voće

Voće se konzervira na različite načine, u sirupu, soku i vodi. Voće konzervirano u sirupu sadrži više kalorija od onog u soku, jer se šećer dodaje u sirup. Na primjer, breskve konzervirane u sirupu sadrže 194 kalorije i 48 gr šećera po šoljici, dok ovo voće konzervirano u soku sadrži 110 kalorija i 25 gr šećera po šoljici. Voće konzervirano u vodi sadrži najmanje kalorija i šećera. Jedna šoljica konzerviranih krušaka sadrži 197 kalorija i 40 gr šećera ako je u sirupu, 124 kalorije i 24 gr šećera ako je u soku, te 71 kaloriju i 15 gr šećera ako su konzervirane u vodi. Konzervirani plodovi sadrže slične količine vlakana kao svježe voće. Na primjer, obje vrste, konzervirane i svježe šljive sadrže 2,3 gr vlakana po šoljici.

Smrznuto…

Postoje i različite metode zamrzavanja voća. Neki plodovi su zamrznuti onakvi kakvi jesu, pa sadržaj kalorija i šećera ostaje sličan kao i u svježem voću. Na primjer, jedna šoljca svježih borovnica sadrži 84 kalorije i 14 gr šećera, a jedna šoljica smrznutih borovnica sadrži 79 kalorija i 13 gr šećera. Voće se često zaslađuje prije zamrzavanja, pa ovi plodovi sadrže više kalorija i šećera od svježeg ili nezaslađenog smrznutog voća. Jedna šoljica zaslađenih smrznutih borovnica sadrži 186 kalorija i 45 gr šećera.

Suho…

Suho voće, osim što sadrži više kalorija i šećera od konzerviranih i smrznutih plodova, u sebi ima i veću količinu vlakana. Na primjer, dok svježe ili smrznute šljive sadrže 2,3 g vlakana po šoljici, jedna šoljica suhih šljiva sadrži 12,4 gr vlakana. Preporučena količina vlakana za većinu odraslih je 28 grama. Jedna šoljica suhih šljiva sadrži 418 kalorija i 66 grama šećera, za razliku od svježih koje imaju 76 kalorija i 16 gr šećera po šoljici. Suhe šljive su jedna od najkaloričnijih vrsta suhog voća, kao i grožđice, koje sadrže 434 kalorije i 86 gr šećera. Suhe jabuke su manje kalorične, sa 209 kalorija i 57 gr šećera po šoljici.

Svježe…

Svježe voće ima manje kalorija i šećera od konzerviranog ili sušenog. Banane i mango su svježe vrste voća koje u sebi sadrže najviše kalorija i šećera. Jedna šoljica grožđa sadrži 104 kalorije i 25 gr šećera, dok ista količina manga sadrži 99 kalorija i 23 gr šećera. Banane su također bogate kalorijama, ali sadrže malo manje šećera. Bobičasto voće je najmanje kalorično, jer većina njegovih kalorija dolazi iz vlakana. Jedna šoljica kupina sadrži 62 kalorije i 7 gr šećera, maline 64 kalorije i 5 gr šećera, dok ista količina jagoda sadrži 53 kalorije i 8 gr šećera.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*