Pravilne životne navike mogu uveliko uticati na smanjenje rizika od migrene, ali i drugih zdravtsvenih problema, pa u nastavku saznajte na šta biste najviše trebali obratiti pažnju ukoliko imate problema sa jakom glavoboljom.

Jedite redovno

Za svakog ko preskače obroke postoji rizik od glavobolje, a osobe koje pate od migrene posebno su osjetljive na manjak šećera u krvi. Ne dozvolite da vas burni dnevni raspored aktivnosti spriječi u tome da redovno jedete, barem svakih pet sati. Imajte pri ruci uvijek neki manji, zdravi obrok koji će držati migrenu na distanci, a koji neće doprinijeti stvaranju suvišnih kilograma. Poželjno bi bilo, ukoliko možete da pišete dnevnik ishrane, kako biste mogli pratiti šta jedete i koliko često.

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Nedavna studija je pokazala da je gojaznost povezana sa učestalom i intenzivnijom glavoboljom kod odraslih. Osim toga, studijom iz 2010. godine utvrđeno je da su tinejdžeri sa viškom kilograma imali češće glavobolje od njihovih vršnjaka normalne tjelesne težine. Iako još nije zvanično dato naučno objašnjenje, mogući dokaz tome je činjenica da mast stvara upale, a upala doprinosi migreni.

Ako ste pušač, prestanite pušiti

Pušenje povećava upale i može izazvati migrene, tako da prestanak konzumiranja cigareta može biti brz način da se riješite boli. Ako vam ni to nije dovoljan razlog, činjenica da pušenje uzrokuje moždani udar sigurno će vas podstaći na razmišljanje. Neke vrste migrene, kao što je migrena sa aurom, također povećavaju rizik od moždanog udara, čak i kod ljudi ispod 50 godina.

Vježbajte pomalo, ali redovno

Intenzivne ili sporadične vježbe mogu, također, izazvati migrene, ali redovne mogu smanjiti učestalost i ozbiljnost glavobolje smanjenjem napetosti. Trik je u tome da se zagrijete prije vježbanja i ako ste početnik, da polahko krenete sa fizičkom aktivnošću. Plivanje i joga su odlične vježbe za početnike.

Prakticirajte različite načine relaksacije

S obzirom na to da stres može izazvati migrene, povremeno opuštanje može pomoći u njihovom sprječavanju. Priuštite sebi kupku, slušanje muzike, lagano hodanje ili ribolov. Naravno, i u ovom slučaju preporučujemo jogu, progresivnu relaksaciju ili meditaciju u trajanju od najmanje 30 minuta svaki dan.

Spavajte dovoljno, ali ne previše

Iako za osobe koje us prezauzete može biti teško uravnotežiti spavanje, ako patite od migrene, morate biti oprezni u održavanju zdravog rasporeda spavanja. Oboje, nedostatak i višak sna mogu izazvati migrene, pa je zato vrlo važan balans, odnosno najmanje sedam, a najviše devet sati spavanja.