Sol ima lošu reputaciju, jer prevelika količina ovog sastojka može povećati krvni tlak, uzrokovati zadržavanje vode i preopteretiti vaše bubrege. Ipak, velike su šanse da će vam se s vremena na vrijeme javiti želja za nekim slanim grickalicama. U tom slučaju pokušajte odoljeti čipsu i posegnite za nečim zdravim, pri čemu ćete zadovoljiti vašu potrebu za slanim namirnicama, a uz to sebi obezbijediti i neke vitamine i minerale.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke sadrže zdrave nezasićene masti, uključujući i omega-3-masne kiseline. Oni također sadrže vlakna, vitamin E i L-arginin, tvar koja može pomoći u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka, navodi MayoClinic.com. Sjemenke lana su posebno bogate omega-3 masnim kiselinama, a sjemenke tikve dobar su izvor kalija. Suncokretove sjemenke bogate su vitaminom E i selenom.

Švapski sir

Ovaj sir ne samo da sadrži visok nivo natrija, već je i veoma bogat zasićenim mastima i kalorijama. Švapski sir, osim što je bogat natrijem, nudi i mnogo drugih nutritivnih prednosti. Sa 2% mliječne masti, ovaj sir sadrži kalcij, fosfor, vitamin A, kalij i folnu kiselinu, dok druge vrste sira sadrže vrlo malo kalija i folne kiseline.

Kokice

Ključ za za zdrave kokice je preskakanje masnoće pri njihovoj pripremi. Koristite malo soli ili malo parmezana kako biste poboljšali njihov okus. Pripremite ih u mikrovalnoj peći. Na taj način ne morate dodavati ulje kako biste spriječili zagaranje. Kokice su niskokalorične, sadrže vlakna i dobar su izvor energije.