Trigliceridi, kao i holesterol, vrsta su lipida (koji se nazivaju masti) i većina se smjeste u masnom tkivu čovjeka, gdje se čuva energija kao mast. Međutim, neki trigliceridi uvijek kruže u krvi kako bi osigurali gorivo za mišiće. Holesterol i trigliceridi mogu se koristiti kao pokazatelji za procjenu zdravlja srca i rizika od srčanog i moždanog udara. Liječnici, zapravo, uglavnom mjere trigliceride i holesterol u istom testu krvi, kao dio cjelokupnog lipid profila.

Ako je nivo triglicerida u vašem tijelu veći od 150 mg/dl, vrijeme je da nešto poduzmete. Iako holesterol i trigliceridi imaju svoje razlike, dovođenje njihove razine u normalu može biti učinjeno istim metodama. Dakle, ako ste već imali problema sa holesterolom, onda vjerovatno znate šta treba raditi; izgubiti na težini, vježbati, te ograničiti unos zasićenih i trans masti.

No, kada je riječ o snižavanju triglicerida, postoji nekoliko stvari na koje se trebate posebno usredotočiti.

Izbjegavajte slatke i rafinirane ugljikohidrate, uključujući šećer, med i druga sladila, gazirana, zaslađena pića, slatkiše, pekarske proizvode i ništa od bijelog brašna, uključujući i bijeli hljeb, žitarice, peciva, kolače, običnu tjesteninu i bijelu rižu. Također, ograničite suho voće i voćne sokove, jer su gusti jednostavnim šećerom. Svi ovi niskokvalitetni ugljikohidrati mogu povećati nivo triglicerida.

Ako imate povišene trigliceride, trebali biste izbjegavati alkohol, jer čak i male količine mogu dramatično povećati razinu triglicerida.

Jedite puno masne ribe, kao što su losos i srdela, što je moguće češće. One su pune omega-3 masnim kiselinama koje su nevjerojatno učinkovite u smanjenju triglicerida.