Bijela riža je jedan od najčešće konzumiranih prehrambenih proizvoda širom svijeta, ali je daleko manje hranjiva od njene, manje prerađene verzije, smeđe riže. Zamjenom bijele za smeđu rižu u vašoj prehrani obezbijedit ćete sebi mnogo zdravstvenih prednosti.

Iako je smeđa riža manje pogodna za pripremu od bijele, zbog dužeg vremena kuhanja, puno je hranjivija, jer samo vanjski sloj zrna biva uklonjen. To ju čini super izvorom ugljikohidrata, klasificirana je kao integralna žitarica, a sadrži niz esencijalnih hranjivih tvari kao što su vitamini B, fosfor, selen, mangan, kalij i magnezij.

Također je dobar izvor prehrambenih vlakana i ima ugodan, orašast okus koji ide dobro uz salate, variva i pečeni krompir.

Mogućnost smanjenja rizika od raka debelog crijeva

Smatra se da visoke razine selena, kao i određeni fenoli koji se nalaze u smeđoj riži mogu biti povezani sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva. Ove fenoli su puno više prisutni u smeđoj. Nego u bijeloj riži.Visok sadržaj dijetalnih vlakana također može doprinijeti zdravlju debelog crijeva i probavnog sistema.

Sprječava oboljenja srca

Zbog visoke koncentracije vlakana, prehrana koja podrazumijeva smeđu rižu može obezbijediti zaštitu od kardiovaskularnih bolesti.

U studiji provedenoj u Philadelphiji stoji da sloj tkiva oko smeđe riže, može smanjiti djelovanje proteina angiotenzina II, koji je poznat kao faktor koji povećava krvni tlak i aterosklerozu.

Održava zdravu tjelesnu težinu

Prehrana bogata prehrambenim vlaknima vas čini sitim, ali smanjenim unosom hrane, pri čemu održava zdravu tjelesnu težinu. Smeđa riža je izvrstan izvor prehrambenih vlakana, a ima niži glihemijski indeks od bijele, što znači da uglavnom uzrokuje stabilniji i dugotrajaniji porast razine šećera u krvi.

Zdrav rad crijeva

Smeđa riža sadrži i dobre količine netopivih vlakana koja ostaju u crijevima i pomažu probavu i izlučivanje. Ova vrsta vlakana privlači vodu u crijevima, te na taj način uzrokuje bolji protok tekućine kroz crijeva i sprječava zatvor.

Kontroliše šećer u krvi

Vlakna u smeđoj riži znače da je vrijeme probave ovog ugljikohidrata sporije nego kod više prerađenih žitarica, uključujući i bijelu rižu. To znači da se više kontroliše sporije otpuštanje šećera u krvotok i proizvod ima niži glikemijski indeks od drugih žitarica.

Prehrana bogata niskim glikemijskim indeksom, hrana bogata vlaknima povezana je sa stabilnijom razinom glukoze u krvi, što može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Održava zdrav nervni sistem

Smeđa riža sadrži visoku razinu mangana, koji je potreban za proizvodnju masnih kiselina i hormona potrebnih za održavanje zdravog nervnog sistema.

Održava zdravlje kostiju

Smeđa riža je bogat izvor magnezija, koji se smatra ključnim nutrijentom za održavanje zdravlja kostiju, zajedno s kalcijem i vitaminom D.

Potreban je za izgradnju kostiju i njegov nedostatak je povezan s niskom gustoćom kostiju i osteoporozom. Jedna šoljica smeđe riže sadrži oko 21% vaših dnevnih potreba za magnezijem.

Smeđa riža je hranjiva i ukusna alternativa bijeloj riži i kada se koristi u kombinaciji sa zdravom prehranom bogatom voćem, povrćem, proteinima i zdravim mastima, može pomoći u zaštiti od različitih oboljenja.