Kupine ne primaju dovoljno zasluga kada je riječ o njihovim zdravstvenim prednostima, iako su ih drevne civilizacije često koristile u ljekovite svrhe. Zbog njihovih ljekovitih svojstava stari grci su njihov sok koristili za liječenje gihta, a kinezi za liječenje oboljenja bubrega. U nastavku saznajte koje zdravstvene karakteristike sadrži sok od kupina.

Antioksidansi

Tamna boja soka od kupina ukazuje na prisutnost nekoliko antioksidanasa koji pomažu u održavanju zdravlja. Kupina je jedan od najboljih voćnih izvora antioksidanasa kao što su karotenoidi i anthocianosidi.Sok od tog voća sadrži slične količine antioksidanasa i jedna čaša obezbjeđuje zdravu dozu ovih zaštitničkih spojeva. Antioksidansi su povezani sa smanjenjem srčanih bolesti i rizika od raka. Sok od kupina također može zaštititi od slabljenja memorije i funkcija mozga starenjem.

Vitamini i minerali

Sok od kupina sadrži nekoliko esencijalnih vitamina i minerala. Bogat je vitaminom C koji pomaže u sprječavanju infekcija i jačanju imuniteta,te beta-karotenom koji je tijelu potreban za stvaranje vitamina A i zaštitu vida. Ovaj sok je bogat i kalijem, vitaminom E i selenom, a svaki od njih održava zdravlje srca i cijelog ljudskog organizma.

Prevencija i smanjenje upale

Artritis utiče na sposobnost savijanja udova i korištenja zglobova, a često uzrokuje bol. Vaš liječnik može propisati lijekove za ovo bolno stanje, a sok od kupina može učinkovito ublažiti neke simptome artritisa. Spojevi u tom soku pomažu u smanjenju upale povezane s artritisom. Također, sok od kupina ima potencijal za smanjenje upale u drugim dijelovima tijela, uključujući i pluća.