Nar je vrsta voća crvenkasto-smeđe kore sa sočnim sjemenkama u unutrašnjosti čiji sok obezbjeđuje nutrijente koji održavaju zdrav krvni pritisak.

Kalij

U jednoj čaši soka od nara nalazi se 533 mg kalija, odnosno 15 posto od preporučene dnevne količine. Kalij je mineral koji se usko povezuje sa za regulacijom krvnog pritiska. Kontroliše ravnotežu elektrolita i volumen tekućine u tijelu koja određuje stopu protoka krvi.

Natrij

Čaša soka od ovog voća nudi 22 mg natrija, ili 1 posto od preporučene dnevne doze. Natrij je mineral koji u kombinaciji s kalijem upravlja tekućinom i balansiranjem elektrolita.Konzumiranjem soka od nara obezbjeđujete više kalija nego natrija u tijelu, poboljšavajući omjer dva minerala, jer višak natrija može poremetiti njihovu ravnotežu koja je neophodna za zdrav krvni tlak.

Folna kiselina

Čaša soka od nara sadrži 60 mg folne kiseline koja ublažava toleranciju na nitroglicerin, terapiju za opuštanje arterija i snižavanje krvnog pritiska. Također smanjuje hipertenziju kod trudnica održavajući normalan krvni tlak.

Voda

Sok od nara sadrži 86 posto vode. Dnevni unos vode, tečnosti iz pića kao što su sok od nara i izvora hrane osigurava vodu neophodnu za održavanje zdravog protoka krvi. Neadekvatna količina fluida u tijelu oštećuje funkciju bubrega za čišćenje koja određuje nivo elektrolita potrebnih za regulisanje krvnog tlaka.