Ako želite zdrav i mlad izgled kože, konzumiranje hrane bogate voćem i povrćem jedan je od načina da to i postignete. Pažljivim odabirom voća i povrća obezbijedit ćete vašem tijelu antioksidanse koji djeluju protiv starenja kože.Hrana koju jedete utječe na elastičnost kože, njenu glatkoću, oštećenja od sunca, akne i pojavu bora. Šipak je vrsta voća koje može imati pozitivan učinak na kožu.

Antioksidansi

Nar je bogat antocijaninima i drugim spojevima koji djeluju antioksidacijski i protivupalno. Antioksidansi su tvari koje se prirodno pojavljuju u biljkama, štiteći organizam od djelovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali su vrlo reaktivne molekule koje ometaju normalne ćelijske funkcije i imaju negativan utjecaj na zdravlje. Slobodni radikali kojima ste svakodnevno izloženi su prehrambeni aditivi, pesticidi, herbicidi i dim cigareta. Važno je imati ishranu bogatu antioksidansima kako biste spriječili njihovo djelovanje u tijelu.

Rak kože

Izloženost ultraljubičastim sunčevim zrakama poznat je uzrok različitih oboljenja, posebno raka kože. Nar sadrži antocijanin i tanin koji posjeduju jake antioksidativne i protivupalne moći, što su pokazala i istraživanja stručnjaka iz te oblasti.

Protivupalno djelovanje

Postoje brojne studije koje dokazuju protivupalno djelovanje spojeva koji se nalaze u naru, te da sok od tog voća inhibira upalne aktivnosti ljudskih mastocita. Zbog toga svakodnevno uzimanje jedne čaše soka od nara može pomoći u zaštiti protiv upalnih oboljenja kao što su psorijaza i akne, u kojima mastociti igraju važnu ulogu.