Probava je proces kojim vaše tijelo razgrađuje hranu i piće koje konzumirate, a spora probava može dovesti do abdominalne nelagode i putrifikacije u crijevima. Konzumiranje soka od narandže uz obrok neće ubrzati proces probave, ali ima svoje prednosti zbog prehrambenog sadržaja i olakšavanja prehrambene apsorpcije.

Značaj probave

Kada predugo traje probavljanje hrane može doći do ozbiljnih problema, pa njeno predugo zadržavanje u probavnom traktu, obzirom da može fermentirati, dovodi do problema sa plinovima i nadutosti. U nekim slučajevima, polahko probavljena hrana može se pretvoriti u čvrste mase koje sprječavaju protok hrane kroz probavni trakt. Za dijabetičare, spora probava može utjecati na razinu šećera u krvi, otežavajući ovim osobama da regulišu bolest inzulinom. Kada se hrana probavlja prebrzo, vjerovatno ćete češće osjećati glad i unositi previše kalorija.

Sok od narandže i probava

Ne postoje naučni dokazi da konzumiranje soka od narandže doprinosi bržoj probavi hrane. Ljudsko tijelo probavlja sok od narandže brzo, ali ne i hranu koju čovjek jede uz to, jer se sastoji uglavnom od prirodnih šećera, bez vlakana da uspore prijenos kroz želudac i crijeva. Možete osjetiti glad nakon konzumiranja soka od narandže, jer vas ne čini sitim kao cijeli plod, navedeno je u studiji objavljenoj u časopisu „Apetit“ 2009. godine.

Vitamin C

Vitamin C koji se nalazi u soku od narandže ne ubrzava probavu, ali može poboljšati apsorpciju minerala željeza.Ured prehrambenih dodataka Nacionalnog Instituta zdravlja u SAD-u objašnjava da vitamin C poboljšava sposobnost tijela da apsorbuje nehem željezo, vrstu željeza koja se nalazi u biljnim namirnicama. Ako ste vegetarijanac, vjerovatno će vam odgovarati sok od narandže sa izvorima nehem željeza kao što su leća i špinat, kako biste osigurali odgovarajuću apsorpciju.

Razmatranja

Neki stručnjaci tvrde da sokovi, uključujući i sok od narandže, doprinose razbijanju ostataka hrane i stimulišu žlijezde i organe koji igraju važnu ulogu u probavi. Nijedan naučni dokaz ne podržava ove tvrdnje. Upozorava se na konzumiranje soka od narandže sa hranom, uz tvrdnje da kiseline i šećer u voću mogu spriječiti vašu sposobnost da probavite škrob i proteine. Medicinske studije na preporučuju kombinovanje ovog soka sa jelima.