Šparoge i zdravlje

Šparoge su hranjiva vrsta povrća bogata vitaminima, mineralima i esencijalnim proteinima. Posebno su bogate vitaminom A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B-6, folna kiselina, C, E (alfa-tokoferol) i vitaminom K. Minerali koje se nalaze u šparogama podrazumijevaju željezo, kalcij, fosfor, magnezij, mangan, cink, selen i kalij. Šparoge su niskokalorične, bez holesterola sa niskim nivoom natrija, a uz to su i bogat izvor dijetalnih vlakana, što je veoma poztivno za zdravlje.

Homocistein

Obilje vitamina B u šparogama pomaže u održavanju zdrave razine homocisteina koji se proizvodi u krvi pri razgradnji amino kiseline metionin u tijelu. Vitamin B, posebno folna kiselina, B6 i B12 neophodni su za pretvaranje homocisteina u cistein koji se dalje pretvara u metionin. Nedostatak vitamina B u tijelu može podići razinu homocisteina u krvi, što može predstavljati opasnost za ozbiljne bolesti kao što su oštećenja krvnih žila, venska tromboza, pri čemu dolazi do zgrušavanja krvi u venama i ateroskleroza koja može dovesti do srčanih bolesti. Osim toga, vitamin B je također odgovoran za metabolizam škroba i šećera u tijelu i pomaže u održavanju zdrave razine šećera u krvi.

Trudnoća

Visok sadržaj folne kiseline u šparogama doprinosi smanjenju opasnosti od niske težine novorođenčadi i urođenih mana. Neophodna je za neuronski rast fetusa, a također pomaže i u smanjenju komplikacija edema ili zadržavanja vode u tkivima zahvaljujući njenom diuretskom djelovanju.

Predmenstrualni grčevi

Ekstrakt šparoga učinkovit je u ublažavanju predmenstrualne nadutosti.Prisutnost esencijalnih nutrijenata pomaže u borbi protiv depresije, umora i menstrualnih grčeva. Šparoge također pomažu u kontroli gubitka krvi i održavanju hormonske ravnoteže tokom menstruacije.

Plodnost

Korijen šparoga poznat je po njegovim afrodizijskim karakteristikama i koristi se pri regulaciji hormona i liječenju muških i ženskih spolnih bolesti. Također je djelotvoran i u liječenju anksioznosti, pomaže u liječenju fizičke i psihičke nemoći muškaraca, te u povećanju libida.

Probavno zdravlje

Šparoge sadrže dobru količinu hranjive tvari poznate kao inulin. To je vrsta složenog ugljikohidrata koji je poznat kao prebiotik. Ne uspijeva se probaviti dok ne dođe do debelog crijeva gdje se hrani nekom vrstom dobre bakterije poput laktobacila, a pomaže apsorpciju hranjivih tvari i smanjuje rizik od raka želuca i alergija.
Bogat su izvor dijetalnih vlakana i imaju laksativna svojstva koja pomažu normalno funkcionisanje crijeva umanjujući nadutost i zatvor. Uz zdravu probavu, vlakna također pomažu u smanjenju razine holesterola u tijelu. Preporučuju se kao lijek za proljev, dizenteriju i dispepsiju, osjećaj nelagode u trbuhu kao što je peckanje.

Antikancerogeno djelovanje

Divlje šparoge sadrže vrstu fitonutrijenata poznatih kao saponini, a istraživanja su pokazala da saponini dobijeni od šparoga imaju antikancerogena i protuupalna svojstva.

Dijabetes

Protivupalne hranjive tvari prisutne u šparogama pomažu u smanjenju rizika od hroničnih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes tipa 2. Ovakvo djelovanje ima zbog prisustva minerala kroma koji igra važnu ulogu u regulisanju razine šećera u krvi.

Mahmurluk

Ekstrakt šparoga sadrži esencijalne aminokiseline koje mogu biti učinkovite u liječenju mahmurluka. Njegovi simptomi uključuju tjeskobu, umor, poremećaje u želucu kao što su mučnina, povraćanje, dehidracija i sl. Istraživanja su pokazala da listovi i izdanci šparoga sadrže dobru količinu anorganskog mineralnog sadržaja koji je također pomagalo u zaštiti jetre od toksičnog djelovanja alkohola.

Katarakta

Šparoge su izvor vitamina A koji je nužan za dobar vid. Zbog prisutnosti antioksidanasa, pomaže u odbrani mrežnice od štete uzrokovane slobodnim radikalima. Prisutnost amino kiseline glutation u šparogama pomaže u smanjenju rizika od bolesti kao što su katarakt oka i noćnog sljepila.

Epilepsija

Epilepsija je hronični poremećaj koji utiče na mozak i dovodi do učestalih grčeva ili napada.Mozak prenosi abnormalne signale kao rezultat nepovratnih promjena u moždanom tkivu. Korijen šparoga koristi se kao antiepileptik i pomaže u liječenju simptoma epilepsije.

Infekcije urinarnog trakta

Istraživanja pokazuju da korijen šparoga pomaže u liječenju infekcija mokraćnog sistema. Zbog posjedovanja diuretskih svojstava, potrošnja šparoga potiče frekvenciju i volumen uriniranja. To pomaže da se tijelo očisti od otrova i ispere otrovni otpad. Prema istraživanju, ovakvo djelovanje šparoge imaju zbog prisutnosti antioksidanasa i vitamina C i E.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*