Šta podrazumijeva zdrava ishrana

Hrana koju jedete obezbjeđuje energiju potrebnu vašem tijelu da bi normalno funkcionisalo. Baš kao što trebate natočiti gorivo u vaš automobil ili napuniti bateriju od mobitela kako bi bili u funkciji i vašem tijelu trebate obezbijediti hranu koja će mu  pružiti potrebnu energiju. U nastavku vam objašnjavamo čime bi vaša ishrana trebala biti obogaćena kako biste tijelu obezbijedili normalnu funkciju.

Ugljikohidrati

Glavni izvor energije u tijelu su ugljikohidrati.Tijelo najlakše probavlja ugljikohidrate kao što su šećer i škrob. Ugljikohidrati  se razbiju u pojedinačnu glukozu, fruktozu i galaktozu, a glukoza je veoma dobar oblik energije u tijelu. Ako se ne opskrbite sa dovoljno ugljikohidrata, tijelo može stvoriti glukozu iz proteina ili masti, a ako unesete previše ugljikohidrata, tijelo će ih stornirati kao masti.

Proteini

Dobra ishrana obezbjeđuje i sirove materije. Proteini u hrani koju jedete se razbiju u pojedinačne amino kiseline, a tijelo koristi amino kiseline da izgradi i popravi različite dijelove tijela. Vaši mišići sadrže mnogo proteina, ali  morate obogatiti i vašu ishranu proteinima, jer su potrebni za imunološki sistem, hormone, nervni sistem i organe.

Kalcij

Druga sirova materija potrebna vašem tijelu je kalcij. Kalcij ima nekoliko funkcija u tijelu, ali je najviše poznat  kao mineral pohranjen u kostima i zubima, pa vam je potreban u ishrani da biste održali kosti i zube jakim.

Masti

Vašem tijelu su potrebne i masti da bi se održalo zdravim. Membrane koje sadrže masti okružuju sve ćelije vašeg tijela.

Vitamini

Vitamini i minerali koje unosite kroz ishranu jednako su važni kao i ugljikohidrati, proteini i masti. Vitamini i minerali uglavnom funkcioniraju kao koenzimi, što znači da mogu pomoći da se brže odvijaju hemijske reakcije u tijelu. Naprimjer, mnogi od B kompleks vitamina pomažu tijelu da sagore ugljikohidrate za energiju. Vitamin A je potreban za vid, cink je uključen u mnoge metaboličke procese, a vitamin C pomaže u održavanju jakog vezivnog tkiva i  normalnom funkcionisanju imunog sistema.

Fitohemikalije

Fitohemikalije se nalaze u raznobojnom voću i povrću. Iako nisu neophodne za tjelesnu funkciju, imaju veliki utjecaj na vaše zdravlje. Naprimjer, kvercetin koji se nalazi u crvenim jabukama djeluje kao antihistamin, odnosno protivupalno sredstvo.

Antioksidansi

Antioksidansi štite tijelo od oštećenja uzrokovanih suncem, zagađenjem, dimom i siromašnom ishranom. Nalaze se u fitohemikalijama voća i povrća, kao i u nekim vitaminima i amino kiselinama.

Dakle, zdrava ishrana će obezbijediti vašem tijelu pravu količinu energije, dovoljno sirovih materija i sve ostale supstance koje su vam potrebne da biste bili zdravi. Dobra ishrana će također obezbijediti fitohemikalije i antioksidanse koji će učiniti da se osjećate mlado, zdravo i lijepo. Loša ishrana će vam s druge strane osigurati previše ili premalo kalorija, te nedovoljno vitamina i minerala potrebnih vašem organizmu.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*