Biljke sadrže veliki broj spojeva koji djeluju kao antioksidansi kako bi zaštitili tjelesne ćelije od slobodnih radikala, a postoje tri osnovne grupe: karotenoidi koji su povezani sa vitaminom A, alil sulfidi u bijelom i crvenom luku i najveća grupa, polifenoli, koji se nalaze u mnogim namirnicama.

Svi polifenoli imaju sličnu prstenastu hemijsku strukturu i dijele se u četiri različite grupe zasnovane na broju prstenova i molekula koje su zakačene za te prstenove. Ove grupe se nazivaju fenolna kiselina, flavonoidi, stilbeni i lignani

Fenolna kiselina uključuje hidroksibenzojevu kiselinu, kao što je galna kiselina koja se nalazi u čaju, te hidroksicinaminska kiselina koja se nalazi u kafi, borovnicama, kiviju, šljivama, jabukama i trešnjama.

Flavonoidi djeluju i kao antioksidansi i kao protivupalni agensi, a postoji nekoliko različitih tipova flavonoida: flavoni, flavonoli, flavanoni, izoflavoni, anticijanidini, izoflavoni i katehini. Nalaze se u različitim vrstama namirnica, uključujući voće, povrće, mahunarke, crveno vino i zeleni čaj.

Stilbeni uključuju resveratrol koji se u manjim količinama nalazi u crvenom vinu i kikirikiju.

Lignani se nalaze u mahunarkama, žitaricama, pahuljicma, voću algama i pojedinim vrstama povrća.

Ukoliko je vaša ishrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama obezbijedit ćete vašem organizmu različite polifenole koji će doprinijeti vašem cjelokupnom zdravlju.