Ono što najčešće brine ljude, kada je u pitanju izgled kože, definitivno su akne i bore. Akne nastaju kada folikule ili pore blokiraju prirodna ulja. Ako je pora izložena zraku, začepljenje će se pojaviti kao miteser, ali ako je ulje zarobljeno ispod površine kože, pruža lijepo malo plodno tlo za bakterije, što dovodi do bubuljica – erupcije kože koja može izgledati crveno i upaljeno. S obzirom na to da hormoni utiču na količinu ulja koje koža proizvede, vrlo je moguće da se akne razbuktaju u vrijeme hormonalnih promjena, uključujući adolescenciju, trudnoću, i predmenstrualni period, kao i stresne situacije.

Kako starimo, kolagen i elastin, supstance koje drže kožu čvrstom i elastičnom, postepeno se smanjuju. Masni jastučići na licu također se smanjuju.

Koliko brzo će koža pokazati znakove starenja u velikoj mjeri određuje genetika, ali proces se ubrzava ako je koža nekako oštećena. Oštećenje kože nastaje kao posljedica oksidacije, hemijskog procesa u kojem nestabilne molekule, odnosno slobodni radikali kradu elektrone od zdravih stanica. Na koži, oksidativni stres može se pojaviti kao boranje, zadebljanje, diskoloracija i smanjenje elastičnosti. Najštetniji oksidativni faktori su pušenje i izlaganje suncu, a obim štete zavisi od toga koliko dugo i koliko pušite, koliko vremena provodite na suncu, i koliko teške opekotine ste imali.

Dim cigareta puni tijelo slobodnim radikalima. Svakim udisanjem dima cigarete, slobodni radikali struje kroz krvotok, gdje se može oštetiti svaki organ u tijelu, uključujući i kožu. Pušenje, također, umanjuje dotok krvi u kožu. Oštećuje kolagen i elastin, te čuva kožu od njenog prirodnog procesa obnove. Ovi problemi se razvijaju polahko, tako da se šteta na vašoj koži može pojaviti čak i nakon deset godina. Nažalost, ovi efekti su nepovratni. Da biste spriječili oštećenja kože nastala uticajem cigareta, uključujući i bore, ne pušite i ne provodite puno vremena u zadimljenim prostorijama.