Suho voće podrazumijeva podvrgavanje procesu sušenja kojim se isparava voda iz plodova, bez da se pri tom smanji njihova nutritivna vrijednost. Dakle, osušena marelica obiluje korisnim nutrijentima i može vam obezbijediti mnogo zdravstvenih koristi.

Korisne za osobe koje pate od anemije

Dobar su izvor željeza, što je korisno u borbi protiv anemije, a sadrže i bakar koji apsorbuje željezo. Uključivanjem suhih marelica u svakodnevnu ishranu pomažete proizvodnju hemoglobina koji može biti koristan za žene sa problematičnom menstruacijom.

Dobre za probavu

Suhe marelice sadrže pektin, kao i celulozu koja je blagi laksativ i liječi konstipaciju. Celuloza djeluje kao netopivo vlakno, a pektin održava nivo vode u tijelu tokom konstipacije.
Da biste stimulisali probavu, jedite suhe marelice prije jela. Sadrže alkale koji neutraliziraju kiseline.

Djelotvorne u smanjenju temperature

Djelotvorne su i u smanjenju temperature. Možete ih pripremiti sa malo vode i meda, što će vam ujedno ublažiti i žeđ.

Otklanjaju probleme s kožom

Sok od suhe marelice može se koristiti za liječenje kožnih oboljenja poput svraba, opekotina od sunca i ekcema. Osim toga, efektivne su i u otklanjanju akni i drugih problema kože. Zbog toga se marelica često koristi i kao piling za kožu.