Suhe marelice za bolju probavu

Suho voće podrazumijeva podvrgavanje procesu sušenja kojim se isparava voda iz plodova, bez da se pri tom smanji njihova nutritivna vrijednost. Dakle, osušena marelica obiluje korisnim nutrijentima i može vam obezbijediti mnogo zdravstvenih koristi.

Korisne za osobe koje pate od anemije

Dobar su izvor željeza, što je korisno u borbi protiv anemije, a sadrže i bakar koji apsorbuje željezo. Uključivanjem suhih marelica u svakodnevnu ishranu pomažete proizvodnju hemoglobina koji može biti koristan za žene sa problematičnom menstruacijom.

Dobre za probavu

Suhe marelice sadrže pektin, kao i celulozu koja je blagi laksativ i liječi konstipaciju. Celuloza djeluje kao netopivo vlakno, a pektin održava nivo vode u tijelu tokom konstipacije.
Da biste stimulisali probavu, jedite suhe marelice prije jela. Sadrže alkale koji neutraliziraju kiseline.

Djelotvorne u smanjenju temperature

Djelotvorne su i u smanjenju temperature. Možete ih pripremiti sa malo vode i meda, što će vam ujedno ublažiti i žeđ.

Otklanjaju probleme s kožom

Sok od suhe marelice može se koristiti za liječenje kožnih oboljenja poput svraba, opekotina od sunca i ekcema. Osim toga, efektivne su i u otklanjanju akni i drugih problema kože. Zbog toga se marelica često koristi i kao piling za kožu.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*