Ishrana je veoma važan element zdravog i lijepog izgleda, pa u nastavku saznajte koje namirnice će vam obezbijediti nutrijente veoma korisne vašem tijelu.

Resveratrol

To je snažan, prirodni polifenol koji se nalazi u stabljikama, sjemenkama i koži crvenog grožđa i drugih biljaka.

Istraživanja pokazuju da resveratrol povećava energiju, inhibira razvoj raka (uključujući karcinom dojke), može pomoći u sprječavanju srčanih bolesti, smanjenju rizika od upale i zgrušavanja krvi, a prema studiji Univerziteta Harvard, može čak usporiti i proces starenja.

Resveratrol, također, pomaže i u borbi protiv toksina koji se javljaju u našem okruženju, pa biste trebali češće jesti kikiriki maslac, crveno grožđe, piti crno i bijelo vino, sok od borovnica ili brusnice.

Omega-3 masne kiseline

To su nezasićene masne kiseline koje su tijelu potrebne za normalno funkcionisanje i zdravlje.

Omega-3 smanjuju rizik od srčanih bolesti za 30 posto, što smiruje upale, reguliše holesterol, te ublažava simptome depresije.

Da biste se opskrbili omega-3 masnim kiselinama jedite losos, sjemenke lana, orahe, inćune i srdele.

Antioksidansi

To su hranjive tvrai, vitamini i minerali koji se nalaze u hrani, kao i enzimi (bjelančevine u tijelu koji pomažu u hemijskim reakcijama).

Antioksidansi “odgađaju” starenje, smanjuju ranjivost na rak, bolesti srca i dijabetes. Oni, također, pomažu smanjenje upale.

Antioksidansi pomažu i održavanje kože svijetlom, pa uvrstite u vašu ishranu špinat, jagode, kupine, borovnice, šljive, grožđice, kelj i sjemenke tikve.