Mnogi minerali su esencijalni dio zdrave ishrane, a neki su toksični čak i u najmanjim količinama, što dovodi do nervnih poremećaja, slabljenja pamćenja, imunog sistema, pa čak i oštećenja bubrega.

Aluminij

Aluminij se nalazi u dezodoransima, posuđu, foliji, zemlji, ali i u hrani. Grijanje kisele hrane, kao što je paradajz u umaku u aluminijskoj foliji ili posuđu može doprinijeti tome da ovaj mineral „uđe“ u hranu.

Možete ga pronaći i u antacidima, prašku za pecivo i soli, a najbolji način da se spriječi njegova toksičnost je da izbjegavate često izlaganje tom mineralu, odnosno proizvodima koji sadrže alumnij.

Arsen

Arsenu ste izloženi kroz okeanske plodove, korov i insekticide. Ovaj mineral se nalazi i u tlu, ali i hrani.

Vaši bubrezi eliminišu arsen iz tijela, ali njegov višak može negativno uticati na bubrege, srce i krvne ćelije.

Ipak, male količine arsena mogu biti od ključnog značaja za ljudsko zdravlje, ali potrebno je više istraživanja da bi se to potvrdilo.

Kadmij

Kadmiju ste izloženi kroz dim cigarete, određene boje, vodu, kafu, čaj i kontaminiranu hranu.

Kadmij se javlja u zemlji, često u rudama cinka. Može ometati funkcije cinka u organizmu, uticati na imunitet, zdravlje prostate i kostiju.

Da biste spriječili toksičnost kadmija, izbjegavajte dim cigarete, kontaminirane morske plodove i rafinirane namirnice, uz održavanje visoke razine cinka u organizmu.

Kadmij izaziva blagu do umjerenu toksičnost kod ljudi, a može uticati na bubrege i krvni tlak. Ovaj teški metal nije otrovan kao olovo i živa, jer ne dopire do mozga.