Pažljivim odabirom namirnica u ishrani uveliko ćete utjecati na cjelokupno zdravlje, a ukoliko u vašu ishranu uvrstite 5 namirnica koje vam navodimo u nastavku, doprinijet ćete održavanju zdravlja vašeg srca.

Grožđice

Istraživanja su pokazala da antioksidansi u grožđicama učestvuju u borbi protiv rasta bakterije koja uzrokuje upalu i bolesti desni, a bolesti desni povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Ukoliko pažljivo birate namirnice kao što su grožđice, doprinijet ćete zaštiti desni, ali i vašeg srca.

Integralne žitarice

Osobe koje jedu veću količinu integralnih žitarica doprinijet će mršanju, ali i smanjenom riziku od srčanih oboljenja. Razlog je vjerovatno to što integralne žitarice sadrže antioksidanse, fitoestrogene i fitosterole koji djeluju protiv koronarnih bolesti.

Integralne žitarice su povoljne i zbog visokog sadržaja vlakana, pa mnoga istraživanja povezuju ishranu bogatu vlaknima sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Studija rađena na Harvardu pokazala je da osobe čija je ishrana bogata vlaknima imaju za 40 % smanjen rizik od srčanih oboljenja od onih čija ishrana ne podrazumijeva visok nivo vlakana.

Riba

Konzumiranje ribe dva ili više puta sedmično povezuje se sa dugoročnim smanjenjem rizika od razvoja koronarnih srčanih oboljenja za 30 %. Riba, a posebno masne vrste kao što su losos ili tuna, sadrže omega-3 masne kiseline koje snižavaju nivo triglicerida u krvi, a koji mogu doprinijeti zgrušavanju krvi. Ove vrste masnih kiselina blago smanjuju i srčani pritisak, što pomaže u sprječavanju poremećaja ritma srca, a nijedna vrsta ribe ih ne sadrži više od lososa. Orasi, ulje od lana i kanola ulje također sadrže omega-3 masne kiseline.

Orašaste grickalice

Ove vrste grickalica pune su vitamina i minerala, te za zdravlje pogodnih mononezasićenih kiselina. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju orahe, lješnjake, bademe, pistacije ili kikiriki dva do četiri dana u sedmici imaju manju mogućnost za srčanim oboljenjem od onih koji ih jedu rjeđe.

Čokolada

Istraživači su otkrili da se umjerenim konzumiranjem čokolade bogate flavanolom može doprinijeti razrjeđivanju krvi, što je povoljno za kardiovaskularno zdravlje, a smanjenjem upale povoljno utječe i na cijeli imuni sistem.

Neka istraživanja pokazuju da kakao može utjecati na smanjenje krvnog pritiska, jer supstanca epikatehin koja se nalazi u kakau pojačava dušikov oksid, koji je glavni u održavanju zdravih krvnih žila. Visok nivo dušikovog oksida sprječava porast krvnog pritiska, pa se odmah opskrbite tamnom čokoladom ukoliko želite da doprinesete vašem zdravlju.