Mliječni i i mesni proizvodi obezbjeđuju najveću količinu proteina, ali i neke vrste povrća obezvjeđuju oko jednu trećinu proteina koji vam trebaju svakog dana, bez dodavanja masti i holesterola koji se nalaze u nekim mesnim i mliječnim namirnicama.

Mahunarke

U prosjeku, 1/2 skuhanog suhog graha obezbjeđuje 7,5 grama proteina ili oko 15 posto proteina potrebnih na dnevnoj bazi. Mahunarke su, također, dobar izvor vlakana, vitamina B, željeza i kalcija. Možete birati između svježeg i suhog graška, leće, graha, soje, crnog graha i ostalih svježih ili sušenih mahunarki.

Suhi paradajz

Suhi paradajz od 30 gr obezbjeđuje 2 grama proteina, ili oko 4 posto dnevne potrebe proteina. Na suncu sušen paradajz ima više proteina od svježeg , jer sušenjem se koncentriraju nutrijenti kada se vlaga otkloni. Suhi paradajz je i bogat izvor vlakana, vitamina A i C, kalcija i željeza.

Gljive

Svakih 100 gr kuhanih šampinjona u prosjeku obezbjeđuje 2 grama proteina, odnosno 4 posto od preporučene dnevne količine. Gljive su također dobar izvor vlakana, vitamina C i željeza.

Špinat

Ako želite povećati unos proteina u vaš organizam, odlučite se za skuhani, umjesto za svježi špinat. Svakih 100 gr skuhanog špinata sadrži 3 grama proteina, za razliku od svježeg koji obezbjeđuje 1 gram. Špinat je bogat vitaminom C, ali i mineralima kao što su željezo i kalcij.

Artičoke

Jedna srednja artičoka sadrži 4 grama jestivog proteina u svojim jestivim dijelovima. Artičoke također obezbjeđuju oko jedne petine dnevne količine vlakana i vitamina. One također obezbjeđuju vitamin A, kalcij i željezo.