Grčevi u stomaku, bol u leđima i grudima, umor, nadutost, anksioznost, depresija…Ako ste žena, vrlo dobro su vam poznati ovi simptomi.

Vjeruje se da oko 85% žena imaju najmanje jedan ovakav simptom za vrijeme njihovog mjesečnog ciklusa, prenosi mnn.com. Da ne biste svakog mjeseca posjećivali liječnika ili uzimali lijekove, pokušajte se podvrgnuti nekim od sljedećih alternativnih rješenja.

Aerobik

Skakanje je sigurno zadnja stvar na koju pomislite u PMS-u. Ipak, postoje dokazi da aerobne vježbe mogu pomoći u smanjenju gore navedenih simptoma. Jedna studija u kojoj je napravljeno poređenje između žena koje su radile aerobne vježbe sa onima koje su radile druge vrste vježbi pokazala je da je prva skupina ostvarila značajniji napredak, posebno u dijelu koji se odnosi na predmenstrualnu depresiju. U drugoj studiji, žene koje su redovno vježbale imale su bolju koncentraciju, manje promjene raspoloženja i manju bol.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 hrana, koja bi trebala svakako biti dio vaše ishrane, vremenom smanjuje menstrualne bolove. Studije su pokazale da se poboljšanje primjeti već dva mjeseca nakon uzimanja dodatka omega-3 masnih kiselina.

Đumbir

Još jedan alternativni lijek kojeg možete vrlo lahko uvrstiti u vašu ishranu je đumbir. U periodu od septembra 2006. do februara 2007. godine, 150 studentica koje su bile u PMS-u podijeljene su u tri grupe. Na početku menstruacije, studenti u jednoj grupi su dobili 250 miligrama đumbira u prahu četiri puta dnevno tokom tri dana. Druge dvije grupe su dobile obične lijekove protiv bolova kao što je ibuprofen. Zaključak studije se da je đumbir bio jednako efikasan kao i lijekovi protiv bolova.