Tri načina da se riješite predmenstrualnih bolova bez lijekova

Grčevi u stomaku, bol u leđima i grudima, umor, nadutost, anksioznost, depresija…Ako ste žena, vrlo dobro su vam poznati ovi simptomi.

Vjeruje se da oko 85% žena imaju najmanje jedan ovakav simptom za vrijeme njihovog mjesečnog ciklusa, prenosi mnn.com. Da ne biste svakog mjeseca posjećivali liječnika ili uzimali lijekove, pokušajte se podvrgnuti nekim od sljedećih alternativnih rješenja.

Aerobik

Skakanje je sigurno zadnja stvar na koju pomislite u PMS-u. Ipak, postoje dokazi da aerobne vježbe mogu pomoći u smanjenju gore navedenih simptoma. Jedna studija u kojoj je napravljeno poređenje između žena koje su radile aerobne vježbe sa onima koje su radile druge vrste vježbi pokazala je da je prva skupina ostvarila značajniji napredak, posebno u dijelu koji se odnosi na predmenstrualnu depresiju. U drugoj studiji, žene koje su redovno vježbale imale su bolju koncentraciju, manje promjene raspoloženja i manju bol.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 hrana, koja bi trebala svakako biti dio vaše ishrane, vremenom smanjuje menstrualne bolove. Studije su pokazale da se poboljšanje primjeti već dva mjeseca nakon uzimanja dodatka omega-3 masnih kiselina.

Đumbir

Još jedan alternativni lijek kojeg možete vrlo lahko uvrstiti u vašu ishranu je đumbir. U periodu od septembra 2006. do februara 2007. godine, 150 studentica koje su bile u PMS-u podijeljene su u tri grupe. Na početku menstruacije, studenti u jednoj grupi su dobili 250 miligrama đumbira u prahu četiri puta dnevno tokom tri dana. Druge dvije grupe su dobile obične lijekove protiv bolova kao što je ibuprofen. Zaključak studije se da je đumbir bio jednako efikasan kao i lijekovi protiv bolova.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*