Kada želite da snizite krvni pritisak, pokušajte prvo da umanjite količinu soli u vašoj ishrani, ali i količinu masnih i kaloričnih namirnica. Osim pojedinih vrsta voća i povrća, krvni pritisak se može kontrolisati i konzumacijom nekih napitaka:

Polumasno ili nemasno mlijeko

Obje vrste sadrže kalij i kalcij, dva nutrijenta koja održavaju normalan krvni pritisak, kao i vitamin D koji također ima isti utjecaj. Mijenjajući punomasne mliječne proizvode nemasnim ili polumasnim, doprinijet ćete sniženom krvnom pritisku, govore rezultati istraživana koje je 2009. godine sproveo Britanski žurnal za ishranu. Kod zdravih osoba, arterije su elastične: opuštaju se i stežu da bi održale krvni pritisak normalnim. Punomasni mliječni proizvodi sadrže značajnu količinu palmitinske kiseline koja može negativno utjecati na elastičnost krvnih žila, čineći ih zgrčenim i stegnutim, pa se konzumacijom masnog mlijeka i mliječnih proizvoda može povećati krvni pritisak. Polumasnim ili nemasnim mlijekom se postiže suprotan učinak.

Čaj od hibiskusa

Prema istraživanjima iz 2010. godine, konzumiranjem čaja od hibiskusa možete znatno doprinijeti snižavanju krvnog pritiska. D. L. McKay, koja je predvodila istraživanje, smatra da antocijani i drugi antioksidansi sadržani u čaju od hibiskusa zajedno štite krvne žile od oštećenja zbog kojih se sužavaju. Mnoge mješavine čajeva sadrže hibiskus, svijetlocrvene boje i kiselkastog okusa. Preporučuju se tri šolje čaja od hibiskusa dnevno.

Sok od brusnice

Ispostavilo se da sok od brusnice ima isti učinak na krvni pritisak kao i crveno vino, reguliše, odnosno snižava krvni tlak. Obje vrste pića sadrže antioksidanse koji sprječavaju stezanje krvnih žila.