Žudnja za jelom tokom trudnoće najčešće podrazumijeva i preveliku želju za slatkišima. Povremeno konzumiranje slatkih delicija nije problematično, ali pretjerana količina poslastica može uzrokovati probleme. Poznato je da je kvalitetna ishrana veoma važna za trudnice, a većina kolača ima vrlo malu nutritivnu vrijednost. To ne mora značiti da svaki put trebate ignorisati kada se ispred vas nađe sočan i ukusan komad torte, ali svakako biste se trebali posavjetovati sa vašim liječnikom o važnosti konzumiranja slatkiša u umjerenim količinama.

Tijesto za kolače

Za vrijeme trudnoće imuni sistem je slabiji nego inače, što povećava šanse da se razbolite ako jedete određene namirnice, a što bi moglo loše uticati na bebu.

Posebne prilike su jednako rizične kao i ostali dani, pa ne smiju biti izgovor da jedete nekuhana peciva. Biskvit tijesto sa svježim jajima može imati štetnu bakteriju kao što je salmonela, stoga, oduprite se porivu da probate nepečeno tijesto za kolače i torte.

Prazne kalorije

Grickalice kao što su kolači, čips i soda doprinose prekomjernoj tjelesnoj težini tokom trudnoće, a ne daju nijedan nutrijent potreban za razvoj bebe. Dobijanje oko 15 kg u trudnoći je normalno, ako uzmemo u obzir težinu bebe, maternice, dodatno tkivo dojki, tjelesne tekućine, volumen krvi, amnionsku tekućinu i posteljicu. Nemojte u potpunosti eliminisati slatkiše, samo ih jedite umjereno i trudite se da jedete dovoljno hranjive namirnice. Također, budite oprezni s kolačima od saharina, iako nije dokazano, prema nekim tvrdnjama,postoji zabrinutost da može prijeći posteljicu i negativno uticati na fetus.

Alkohol u kolačima

Neki kolači i čokolade sadrže alkohol kao što su rum i viski, što i nije baš preporučljivo u trudnoći. Mit o tome da se kuhanjem sagori alkohol nije u potpunosti istinit. Prema nekim tvrdnjama, količina isparavanja alkohola tokom pečenja i kuhanja ovisi o temperaturi, vrsti alkohola i sastojcima. Iako alkohol može dati aromu kolačima, može prijeći posteljicu i izazvati komplikacije. Potencijalni problemi uključuju oštećenja ploda, prerani porođaj i mentalnu retardaciju.