Adekvatna, zdrava ishrana je veoma važna za trudnice, pa u nastavku saznajte koje nutrijente bi trebao sadržavati vaš dnevni meni.

Kalcij

Odrasloj osobi je potrebno oko 1000 mg kalcija svakodnevno, a konzumiranjem mliječnih proizvoda obezbijedit ćete sebi najveću količinu ovog minerala. Jedna čaša običnog mlijeka, kao i jogurta sadrži oko 300 mg kalcija. Drugi značajni izvori kalcija su sir, brokula i narandže. Treba da imate na umu kako kalcij nije samo značajan za vaše, već i za bebino zdravlje.

Željezo

Potrebna vam je veća količina željeza kako biste spriječili anemiju i osjećaj slabosti. Ishrana bogata željezom sastoji se od zelenog lisnatog povrća, integralnih žitarica, mesa ili kuhanog krompira. Ukoliko ne možete probaviti ove namirnice, opskrbite se dodatkom željeza.

Folna kiselina

Folna kiselina je vitamin B skupine i veoma je važna za trudnice. Pomaže u sprječavanju poremećaja kod novorođenčadi i doprinose cjelokupnomm zdravlju djeteta. Dnevno vam je potrebno oko 1000 mg folne kiseline, a da biste je unijeli u vaš organizam kroz ishranu, konzumirajte zeleno lisnato povrće, te voće kao što su narandže, dinja i jagode. Integralne žitarice bi također mogle biti od pomoći.

Proteini

Od 75 do 100 gr proteina vam je svakodnevno potrebno u trudnoći. Proteini su neophodni za normalan rast bebe, a dovoljnu količinu ćete obezbijediti sebi ako konzumirate meso i orašaste plodove.