Zdrava tjelesna težina prije i tokom trudnoće je važna. Ako ste jako mršavi može vam biti teže zatrudnjeti. Pretilost također može uzrokovati probleme kod začeća pogotovo ako patite od sindroma policističnih jajnika. Žene koje su pretile tokom trudnoće podložnije su riziku komplikacija u trudnoći, kod poroda i na nekoliko dana nakon poroda.

Idealna težina se obično izračunava uz pomoć indeksa tjelesne mase (BMI). BMI između 18,5 i 25 smatra se zdravim za većinu ljudi. Kod žena s BMI iznad 30, čak i mali gubitak težine može uveliko povećati sposobnost da zatrudne i imaju zdravu trudnoću. Ako spadate u tu grupu žena, da bi ste imali zdraviju trudnoću, konsultujte se sa svojim ljekarom i poduzmite mjere kako bi se razumnim koracima primakeli svom optimalnom BMI.

Vaš partner

Tjelesna težina i zdrava ishrana je važna i za muškarce koji se nadaju da će postati tata. Postoje brojne studije koje povezuju određene hranjive tvari kao što su cink i selen te mušku fizičku spremnost i kvalitet muškog spermija.

Ključne poruke za muškarce koji se nadaju da će postati tata su:

1. Redovno vježbanje i zdrava ishrana.

2. Konzumiranje raznolike, zdrave hrane. Različitost namirnica pomoći će osigurati unos hranjivih tvari kao što su cink i selen u tijelo.

3. Ograničeno konzumiranje alkohola.

Uravnotežena prehrana

Uz nekoliko iznimaka, možete nastaviti jesti normalnu, zdravu hranu prije i tokom trudnoće. To uključuje redovne obroke i užine te razuman režim zdrave prehrane koja sadrži:

1. Obilje škrobnih ugljikohidrata – hljeb, riža, tjestenina, žitarice za doručak, kuskus, krompir itd.

2. Mnogo voća i povrća – barem pet porcija dnevno.

3. Nisko-masni mliječni proizvodi kao što su mlijeko, jogurt i pasterizirani sir.

4. Nemasni izvori proteina, kao što su meso, perad, riba, jaja (dobro kuhana), grah i mahunarke.

5. Što manje masnih i slatkih jela.

6. Najmanje osam čaša tekućine svaki dan.

7. Vrlo malo ili nimalo alkohola.

Općenito, trudnoća može napredovati sa vrlo malo povećanja unosa bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. Probavni sistem trudnica se mijenja i postaje efikasniji u apsorbiranju određenih hranjivih tvari. U stvari, sa samo nekoliko iznimaka, većina dodatnih hranjivih potreba trudnice može biti ispunjena uz uravnoteženu i raznoliku ishranu. Ona stara poslovica “jede za dvoje” ne znači da trebate jesti dvostruko više hrane!

Debljanje

Optimalno debljanje u trudnoći ovisi o vašoj težini prije trudnoće. Beba i plodna voda samo su mali dio povećanja tjelesne težine, ostalo je povećanje majčinih masnih naslaga kako bi organizam osigurao energetske rezerve za dojenje nakon poroda. Ne postoje specifične preporuke za debljanje tokom trudnoće, ali u nekim zemljama žene se potiču da dobiju na težini negdje između 12kg i 16kg u toku 9 mjeseci trudnoće.

Ako se držite blizu svog optimalnog BMI prije trudnoće i ako se trudite pridržavati se gore navedenih pravila zdrave ishrane tokom trudnoće, znatno ćete smanjiti rizik komplikacija tokom trudnoće i nakon poroda.