Tri namirnice za žene koje pokušavaju da zatrudne

Selen je mineral koji, u malim dozama, može imati veliki uticaj na vaše zdravlje. Povezan je sa plodnošću, a istraživači su otkrili da može igrati važnu ulogu u borbi protiv raka.

Mark Moyad, M.D., autor knjige The Supplement Handbook objašnjava da, kada je u pitanju ovaj mineral, manje je više. Prevelika količina selena je povezana sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2, agresivnog raka prostate, te raka kože.

„Selen je magičan i vjerovatno nutrijent koji sprječava bolesti koji i u premaloj i prevelikoj količini može biti štetan“, tvrdi Moyad.

Većina ljudi kroz ishranu može da ispuni prosječni preporučeni unos, ali ako vama to ne ide baš od ruke, pokušajte sa nekim od namirnica ispod, tvrdi portal womenshealthmag.com.

Brazilski orah

Poznato je da je brazilski orah najbolji izvor selena, sa 544 mikrogram u 6-8 oraha.

Riba

Sa 95 gr po porciji od 30 gr, tuna zauzima drugo mjesto. Ostali, selenom bogati, morski plodovi podrazumijevaju sardine i škampe.

Švapski sir

Ovaj ukusni mliječni proizvod dolazi sa zdravih 20 mcg selena, ali ima 103 mg kalcija na porciju od 120 grama.

Kategorije: Trudnoća

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*