Ugljikohidrati su tijelu glavni izvor energije, obezbjeđuju vam gorivo za vježbanje i vršenje vaših dnevnih obaveza. Institut za medicinu savjetuje konzumiranje 45-65 kalorija dnevno u obliku ugljikohidrata. Postoje različite vrste ugljikohidrata koji proizvode različite efekte u tijelu. Ona vrsta ugljikohidrata koju jedete utiče na to koliko ćete energije imati i koliko dugo će se ona zadržati. Poznavanjem vrste ugljikohidrata u kukuruzu pomoći će vam da napravite plan ishrane ko će vam obezbijediti zdravlje i potrebnu energiju.

Vrste ugljikohidrata

Ugljikohidrati se javljaju u jednostavnim i složenim oblicima. Jednostavni ugljikohidrati se nazivaju i jednostavnim šećerima. Prirodno se nalaze u voću i mlijeku, a mogu biti pretvoreni i u rafinirane šećere. Jednostavni ugljikohidrati obezbjeđuju tijelu brzo punjenje energijom koja ne traje dugo, pa može doći do njenog pada, sat ili dva nakon što vaše tijelo sagori ugljikohidrate. Složeni ugljikohidrati nude stabilniji izvor energije. Prilikom odabira jednostavnih ugljikohidrata, prirodni oblici šećera u voću i povrću su bolji od rafiniranog šećera koji se dodaje hrani, jer prirodni šećeri nude više hranjivih tvari.

Ugljikohidrati u kukuruzu

Kukuruz je izvor složenih ugljikohidrata, obezbjeđujući tijelu gorivo za duži vremenski period. Kukuruz je škrobna namirnica, što znači da tijelo mora razbiti i probaviti ugljikohidrate u kukuruzu prije stvaranja glukoze za energiju. U zavisnosti od vrste koju jedete, kukuruz može ponuditi nekoliko grama šećera ili jednostavnih ugljikohidrata. Slatki kukuruz nudi manje količine, dok obični sadrži sasvim malo ili nimalo šećera.