Eterično ulje korijandera nastaje iz sjemenki ove biljke parnom destilacijom. Korijander je širom svijeta poznat kao začin, čije ulje posjeduje mnogo zdravstvenih prednosti.

Komponente kao što su terpineol i terpinolin čine ulje korijandera analgetikom. Ovo ulje je efektivno u liječenju zubobolje, glavobolje, bolova u zglobovima, mišićima, te u drugim dijelovima tijela.

Djeluje i kao afrodizijak, pojačava libido, liječi impotenciju i frigidnost kod muškaraca i žena. Stimuliše hormone koji aktiviraju želju za spolnim odnosom.

Ulje korijandera čisti krv od toksina, pomaže pri otklanjanju otrova kao što je mokraćna kiselina, teški metali, te određeni spojevi i hormoni koje tijelo samo proizvodi iz krvi.

Korijander i ulje korijandera osvježavaju dah, te odstranjuju loš miris tijela, bez obzira da li se koristi interno ili eksterno. Kada se proguta, sprječava djelovanje bakterija i nastajanje lošeg zadaha, a u kombinaciji s vodom, kada se iskoristi za ispiranje usta, također djeluje antibakterijski.

Ulje korijandera ima veoma dobre probavne karakteristike, olakšava probavne smetnje i nadutost.

Sprječava rast gljivica i pomaže u liječenju gljivičnih infekcija. Na ovaj način doprinosi liječenju različitih oboljenja kože, uzrokovanih gljivičnim infekcijama.

Promoviše lipolizu, odnosno razbijanje masti i holesterola. Što je brža lipoliza, brže ćete izgubiti suvišne kilograme. Najbolje je to što ne morate ići na liposukciju koja, osim što mnogo košta ima i užasne posljedice na zdravlje.

Stimuliše organske sisteme, nekoliko tjelesnih funkcija u unutrašnjosti, sekreciju hormona i enzima, probavu, nervnu i moždanu funkciju. Također je djelotvorno pri suočavanju sa depresijom.