Kofein je prirodna hemikalija koja aktivira centralni nervni sistem, a redovno konzumiranje kofeina iz kafe ili čaja kratkoročno povećava koncentraciju i budnost, kao i dugoročno pamćenje. Iako većina ljudi uživa u kofeinu zbog njegovog efekta „buđenja“, neke osobe su osjetljive na ovaj sastojak, koji može učiniti da se osjećaju loše, čineći ih pri tom i nervoznim. Ako spadate u ovu drugu grupu, vjerovatno ćete eliminisati kofeinska pića ili prilagoditi njihov unos u skladu sa vašim nivoom tolerancije na njega. One osobe koje imaju problema sa spavanjem ili nesanicom, osam sati prije spavanja ne bi trebale piti kofeinske napitke.

Crni i zeleni čaj

Ovi čajevi sadrže antioksidanse koji djeluju protivupalno, djelotvorni su u kontrolisanju artritisa, problema s memorijom i kataraktom. Čaj, kojeg je najbolje piti nezaslađenog kako bi se izbjegli štetni šećeri, je koristan za očuvanje kože zdravom i hidratiziranom. S druge strane, obični zelene i crni čajevi sadrže kofein, koji može pospješiti nesanicu, a oni sadrže i tanine, koji su okidač za migrene.

Kafa

Kafa ima nezasluženo lošu reputaciju kada je u pitanju njen uticaj na zdravlje. Ustvari, za kofeinsku kafu je dokazano da pomaže u sprječavanju gubitka pamćenja i smanjenju rizika od određenih vrsta raka. Međutim, kofein može uticati loše na spavanje, tako da je najbolje da se držite kafe bez kofeina ako imate osjetljiv želudac ili patite od nesanice. Ako imate visok krvni pritisak, razgovarajte sa ljekarom o vašim navikama koje se odnose na konzumiranje kafe.

Čaj bez kofeina ili biljni

Konzumiranje nezaslađenog biljnog ili beskofeinskog čaja često može pomoći pri ublažavanju problema sa stomakom, zatvorom, i dehidracijom. Čaj od kamilice, a posebno umirujući biljni čaj, je odličan izbor za žene u PMS-u.