Popularno širom svijeta, grožđe je voće koje se već stoljećima u mnogim kulturama, s pravom naziva kraljevskim. Ovo voće sa sićušnim bobicama izvor je mnogih, za zdravlje korisnih fitonutrijenata kao što su polifenolni antioksidansi, vitamini i minerali. Zato nije ni čudo što se često preporučuje kao sastavni dio svakodnevne prehrane.

Bogato supstancom resveratrol, vrstom antioksidansa koji djeluje zaštitnički protiv raka debelog crijeva i prostate, koronarnih oboljenja, degenerativnih nervnih oboljenja poput Alzheimerove bolesti i virusnih/gljivičnih infekcija .

Resveratrol smanjuje rizik od moždanog udara mijenjanjem molekularnih mehanizama u krvnim žilama. To čini najprije smanjenjem osjetljivosti na oštećenja krvnih žila kroz smanjenu aktivnosti angiotenzina (sistemskog hormona koji uzrokuje suženje krvnih žila, što inače povisuje krvni tlak ), te drugo, kroz povećanu proizvodnju vazodilator supstance, azotnog oksida (korisnog spoja koji uzrokuje opuštanje krvnih žila ) .

Antocijanini su druga skupina polifenolnih antioksidanasa, prisutnih u izobilju u crvenom grožđu. Za ove fitohemikalije je utvrđeno da imaju antialergijsko, protivupalno, antimikrobno, ali i antikancerogeno djelovanje.

Za katehine, vrstu flavonoida iz skupine antioksidanasa, pronađenih u bijelo/zelenoj vrsti grožđa, također se pokazalo da imaju zaštitnu ulogu kada je u pitanju zdravlje.

Osim toga, niskokalorično je, pa 100 gr svježeg grožđa ima samo 69 kalorija, ali nula razine holesterola.

Grožđe je bogat izvor mikronutrijenata poput bakra, željeza i mangana. Bakar i mangan su bitan ko-faktor antioksidativnog enzima, superoksid dismutaze, a željezo je posebno koncentrisano u grožđicama. Osim toga, 100 gr svježeg grožđa sadrži oko 191 mg, za zdravlje korisnog elektrolita, kalija.

Grožđe je, također, dobar izvor vitamina C, A , vitamina K , karotena , te vitamina B-kompleksa kao što su piridoksin, riboflavin i tiamin.