Ishrana bogata voćem i povrćem može pomoći da se spriječi gojaznost, srčana oboljenja, dijabetes, rak i druge vrste hroničnih bolesti. S obzirom na to da svako voće i povrće sadrži različite vrste i količinu nutrijenata, najbolje bi bilo kada biste konzumirali svako pomalo. To podrazumijeva i maline, koje su zbog njihovog nutricijskog sadržaja dobre za vas i vaše zdravlje.

Vlakna

Maline, kao i većina voća, dobar su izvor vlakana koja igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja. Vlakna pomažu u održavanju normalnog kretanja crijeva, štite od bolesti srca inhibirajući sposobnost tijela da apsorbuje holesterol te čineći da se duže osjećate sitim.

Antioksidansi

Maline sadrže supstance poznate kao fenolne fitohemikalije koje imaju antioksidacijska svojstva. Jedna od fitohemikalija u malinama sadrži elaginsku kiselinu koje je poznata kao antikancerogena. Antioksidansi uništavaju slobodne radikale, koji uzrokuju oštećenja organizma i doprinose razvoju raka, kardiovaskularnih bolesti i poremećaja imunog sistema. Međutim, konzumiranjem samo četiri maline srednje veličine možete pružiti tijelu više antioksidanasa nego porcijom većine drugih vrsta voća i povrća, tvrde stručnjaci.

Vitamin C

Maline su bogate vitaminom C koji pomaže u razvoju i obnavljanju tkiva. Također, pomaže tijelu u stvaranju kolagena, važnog proteina za kožu, hrskavicu, tetive, ligamente i krvne žile. Mora biti prisutan u dovoljnoj količini za pravilno liječenje rana, te održavanja vaših kostiju i zuba. Ishrana koja je siromašna vitaminom C može doprinijeti povišenom krvnom pritisku, žuči, moždanom udaru i nekim oblicima raka. Dnevna potreba za vitaminom C zvisi o starosnoj dobi i spolu, iako je većini odraslih potrebno 75-90 mg svaki dan. S obzirom na to da pušači iscrpljuju vitamin C, njima je potrebno dodatnih 35 mg. Naime, jedna šolja malina obezbjeđuje oko 32 mg vitamina C.