Uvrstite masline u vašu ishranu

Masline su veoma zdrav dodatak ishrani, bogat značajnim količinama vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata.

Umjeren su izvor kalorija i ono što imaju dolazi iz masti, ali u obliku zdravih mononezasićenih masnih kiselina kao što su oleinska i palmitoleinska kiselina koje smanjuju nivo lošeg, a povećavaju dobri holesterol u krvi.

Istraživanja pokazuju da mediteranska ishrana, koja je bogata mononezasićenim masnim kiselinama može pomoći da se spriječe koronarna oboljenja arterija i udari.

One sadrže tirosol fenolne supstance, kao što su oleuropein i oleocantal. Ovi spojevi su odgovorni za njihov gorak i opor okus, ali su najmoćniji prirodni antioksidansi. Zajedno s vitaminom E i karotenoidima, oni igraju vitalnu ulogu u borbi protiv raka, upala, bolesti arterija, degenerativnih nervnih bolesti, dijabetesa, itd.

Masline sadrže i dobru količinu vitamina E, snažnog, u tečnosti rastvorljivog antioksidansa, potrebnog za održavanje integriteta ćelijske membrane i zaštitu kože od štetnih slobodnih radikala.

Osim toga, plodovi sadrže značajne količine minerala kao što su kalcij, bakar, željezo, mangan i cink, te vitamine B-kompleksa, kao što su niacin, kolin i pantotenska kiselina.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*