Masline su veoma zdrav dodatak ishrani, bogat značajnim količinama vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata.

Umjeren su izvor kalorija i ono što imaju dolazi iz masti, ali u obliku zdravih mononezasićenih masnih kiselina kao što su oleinska i palmitoleinska kiselina koje smanjuju nivo lošeg, a povećavaju dobri holesterol u krvi.

Istraživanja pokazuju da mediteranska ishrana, koja je bogata mononezasićenim masnim kiselinama može pomoći da se spriječe koronarna oboljenja arterija i udari.

One sadrže tirosol fenolne supstance, kao što su oleuropein i oleocantal. Ovi spojevi su odgovorni za njihov gorak i opor okus, ali su najmoćniji prirodni antioksidansi. Zajedno s vitaminom E i karotenoidima, oni igraju vitalnu ulogu u borbi protiv raka, upala, bolesti arterija, degenerativnih nervnih bolesti, dijabetesa, itd.

Masline sadrže i dobru količinu vitamina E, snažnog, u tečnosti rastvorljivog antioksidansa, potrebnog za održavanje integriteta ćelijske membrane i zaštitu kože od štetnih slobodnih radikala.

Osim toga, plodovi sadrže značajne količine minerala kao što su kalcij, bakar, željezo, mangan i cink, te vitamine B-kompleksa, kao što su niacin, kolin i pantotenska kiselina.