Uvrstite orahe u ishranu i opskrbite se brojnim vitaminima

Orasi su bogat izvor energije i sadrže za zdravlje korisne hranjive tvari, minerale, antioksidanse i vitamine koji su neophodni za optimalno zdravlje.

Bogati su mononezasićenim masnim kiselinama kao što je oleinska, te su odličan izvor svih važnih omega-3 esencijalnih masnih kiselina kao što su linolna kiselina, alfa-linolenska i arahidonska kiselina. Normalno uzimanje oraha u ishrani pomaže da se snizi ukupni nivo „lošeg“, a poveća nivo „dobrog holesterola“ u krvi. Istraživanja pokazuju da mediteranska ishrana koja je bogata mononezasićenim i omega-3 masnim kiselinama pomaže da se spriječe koronarna oboljenja.

Orasi su bogat izvor mnogih fitohemijskih supstanci koje mogu doprinijeti njihovim ukupnim antioksidacijskim aktivnostima, uključujući i melatonin, vitamin E, karotenoide i polifenolne supstance. Ovi spojevi imaju potencijalne zdravstvene efekte protiv raka, starenja, upala, i neuroloških oboljenja.

Osim toga, oni su odličan izvor vitamina E, snažnog antioksidansa, potrebnog za održavanje integriteta ćelijske membrane, štiteći ju od štetnih slobodnih radikala.

Ovi orašasti plodovi u sebi sadrže i mnoge važne vitamine B-kompleksa kao što su riboflavin, niacin, tiamin, pantotenska kiselina, vitamin B-6 i folna kiselina.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*