Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi mogu spriječiti mnoge vrste oboljenja, a možete ih dobiti uzimanjem dodatka ribljeg ulja ili konzumiranjem masne ribe, poput lososa ili haringe. Da biste dodatno povećali unos omega-3 masnih kiselina, jedite morske ribe umjesto slatkovodnih sorti, a u nastavku saznajte koliki doprinos ova vrsta namirnice daje vašem zdravlju.

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja

Konzumiranjem ribe nekoliko puta sedmično , smanjit ćete rizik od nastajanja srčanih oboljenja barem za jednu trećinu, poručuju svjetski stručnjaci. Riblje meso sadrži značajnu količinu omega-3 masnih kiselina, vrstu nezasićenih masti koje sprječavaju probleme sa srcem i održavaju krvne žile čistim. Ove kiseline također sprječavaju upalu tkiva, što ugrožava srce i krvne žile, a smanjuju i krvni pritisak, te grušanje krvi, umanjujući mogućnost za infarkt.

Neurološko djelovanje

Starije osobe najčešće pate od demencije i gube neke kognitivne sposobnosti. U studiji objavljenoj 2008. godine pod nazivom „Neurologija” promatran je mozak starijih bolesnika i ispitane su njihove prehrambene navike. Istraživači su bili u potrazi za pojavama tihih srčanih udara, malih povreda moždanog tkiva koje bi moglo dovesti do moždanog udara i gubitka kognitivnih funkcija kao što je pamćenje. Anketama se utvrdilo da li su ispitanici jeli masnu ribu kao značajan dio njihove prehrane.Studija je pokazala da ispitanici koji su jeli masnu ribu skuhanu ili pečenu, najmanje tri puta sedmičo, 26 posto su manje izloženi riziku od tihih srčanih napada. Čak i konzumiranje jednog ribljeg obroka sedmično, dovelo je do 13 posto smanjenja rizika od tihog infarkta.

Sprječava kancerogena oboljenja

Društva koja konzumiraju ribu kao glavni izvor proteina kao da imaju niže stope kancerogenih oboljenja. Japanci konzumiraju velike količine masne ribe, pa je stopa raka pluća u Japanu manja za dvije trećine od stope raka u SAD-u. Muška populacija u Švedskoj također ima niske stope raka prostate. Jedući jednu porciju masne ribe, poput lososa, može se smanjiti stopa razvoja raka prostate gotovo za pola. Najbolji dokaz o povezanosti konzumacije ribe i smanjenja rizika od raka je sprječavanje raka debelog crijeva. Samo jedan ili dva obroka masne ribe sedmično, može značajno smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Pozitivno djeluje na oči

Vaše oči će vam biti zahvalne ako uključite ribu u vaš sedmični meni. Neki dijabetičari patieod jedne vrste sljepoće zvane retinopatija, bolesti kojui karakterizira odljev krvi iz krvnih žila koja se može nagomilati u vašim očima. Osim toga, starije osobe pate od senilne makularne degeneracije, poremećaja koji proizlazi iz neprirodnog rasta krvnih žila u oku. U studiji objavljenoj u 2011 istraživači su otkrili da miševi čija je ishrana sadržavala visok nivo omega-3 masnih kiselina sprječava nepravilan rast krvnih žila, stimulirajući proizvodnju zdrave vrste krvnih žila. Buduća nastojanja ovog istraživačkog tima podrazumijevaju kliničko ispitivanje o učincima omega-3 masnih kiselina na očima nedonoščadi i potraga za hemijskim krivacima koji dovode do sljepoće.