Iako se u mnogim dijetama zahtijeva rezanje ugljikohidrata u ishrani, ovi makronutrijenti su među najvažnijim komponentama hrane koju jedete. Javljaju se u tri oblika: šećeru, škrobu i vlaknima. Žitarice, povrće, voće i mliječni proizvodi su izvori ugljikohidrata, a nedovoljnim unosom ovih nutrijenata može doći do neugodnih nuspojava, a s vremenom i do većih zdravstvenih komplikacija.

Djelovanje

Ugljikohidrati su tijelu glavni izvor energije. Svaki gram ugljikohidrata koje konzumirate sadrži oko 4 kalorije. Kada konzumirate ugljikohidrate, enzim amilaza ih pretvara u glukozu, primarno gorivo koje tijelo koristi za napajanje svih ćelijskih aktivnosti. Svi vitalni organi, srce, mozak, bubrezi i mišići trebaju ugljikohidrate da bi pravilno funkcionisali. Višak ugljikohidrata može biti pohranjen u jetri i mišićima za kasniju upotrebu nakon što se pretvore u glikogen.

Nuspojave

Kada ograničite unos ugljikohidrata kroz ishranu, vjerovatno ćete se suočiti sa nuspojavama kada vaše tijelo pokušava nadoknaditi iznenadni nedostatak goriva. Moguće su promjene raspoloženja, mučnine, vrtoglavice, slabost i depresija. Kako vaše tijelo ulazi u ketozu, stanje u kojem masti i proteini bivaju sagorijevani za gorivo umjesto ugljikohidrata, vaše tijelo će proizvesti supstance pod nazivom ketoni koji se mogu pojaviti u pljuvačkoj i uzrokovati loš zadah.

Komplikacije

Može doći do ozbiljnih komplikacija ako vaše tijelo duži period ne opskrbljujete ugljikohidratima. Na primjer, vaše tijelo može početi da razbija mišićno tkivo kako bi djelovalo kao gorivo. Porastom nivoa ketona u krvotoku, krv može postati više kisela, sa naglaskom na bubrege i druge organe.