Visokoenergetska hrana za starije osobe

Starijim osobama treba manje kalorija, jer nisu fizički aktivne kao što su nekad bile i njihov metabolizam postaje sporiji. Ipak, njihova tijela još uvijek zahtijevaju isti ili viši nivo hranjivih tvari za optimalan zdravstveni rezultat, tvrde stručnjaci iz te oblasti. Pažljivim odabirom namirnica starije osobe mogu osigurati pozitivan nivo energije i njihovog cjelokupnog zdravlja.

Voće i povrće

Voće i povrće su niske energetske gustoće, što znači da imaju malo kalorija po obroku u odnosu na druge namirnice, ali su bogati nutrijentima. Oni također pružaju obilje vlakana, koja promovišu kontrolu apetita i probavne funkcije, te ugljikohidrata, koji su glavni izvor energije. Stručnjaci preporučuju da, za optimalan unos nutrijenata, starije osobe preferiraju svijetlo povrće, kao što su brokula i mrkva, i voće, kao što su dinje i bobičasto voće. Najbolje s eopredijliti za cijelo voće, a ne sokove ili zaslađeno, konzervirano voće,koje najčešće sadrži manje vlakana, a više kalorija.

Integralne žitarice

Konzumiranje tri ili više porcija žitarica od 30 gr dnevno može smanjiti rizik od hroničnih bolesti, poput bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Također, to može poboljšati kontrolu tjelesne težine i životni vijek. Integralne žitarice, kao i voće i povrće, pružaju vrijedne količine složenih ugljikohidrata. S obzirom na to da imaju blaži utjecaj na šećer u krvi, konzumiranje integralnih žitarica umjesto rafiniranih, može dovesti do pozitivnijeg, stabilnijeg energetskog nivoa. Vrijedne opcije podrazumijevaju 100 postotni integralni hljeb i žitarice, zob, ječam i smeđu rižu.

Hladnovodne ribe

Ulje u hladnovodnim ribama bogato je omega-3 masnim kiselinama, zdravim mastima koje morate crpiti iz hrane. Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama povezana je sa poboljšanjem memorije, moždanim funkcijama i raspoloženjem, sve u korelaciji sa pozitivnim nivoima energije. Ribe posebno bogate omega-3 masnim kiselinama su losos, iverak, haringa, skuša i sardine.

Manje masni mliječni proizvodi

Vaša potreba za kalcijem i vitaminom D, od kojih oba pomažu tijelu da apsorbuje kalcij, povećava se starenjem. Neke osobe smatraju da je ispunjavanje dnevnih potreba za ovim nutrijentima izazov. Manje masni mliječni proizvodi, također, pružaju vrijedne količine ugljikohidrata, što pojačava energiju i samo blago utiče na šećer u krvi u odnosu na rafinirane namirnice, kao što su slatkiši. Hranjive mliječne namirnice podrazumijevaju manje masno mlijeko, jogurt, kozji sir, mozzarellu i kefir.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*