Vitamin A

Vitamin A je jedan od 13 vitamina neophodnih zdravlju čovjeka. Svi vitamini imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja organizma, a uloga vitamina A je da pomaže u održavanju zdrave kože, osigurava bolji vid noću, jača zube i kosti, štiti od infekcija, doprinosi reprodukciji, disanju, itd. Bez dovoljno vitamina A u vašoj ishrani, veća je vjerovatnoća da će vam vid oslabiti i da ćete više biti izloženi infektivnim bolestima.

Procjenjuje se da ovaj nedostatak najviše utječe na djecu ispod 5 godina, uzrokujući oštećenje vida ili povećanu osjetljivost na neke dječije bolesti.

Iako se preporučuje svakodnevni unos vitamina A u organizam, treba biti pažljiv i ne pretjerati sa konzumacijom.

Namirnice bogate vitaminom A

Obzirom da čovjek sam ne može proizvesti ovaj vitamin, crpi ga iz različitih namirnica, pa ukoliko ne znate koje namirnice su bogate ovim vitaminom, izdvojili smo neke koje biste trebali više koristiti u ishrani i na taj način doprinijeti vašem zdravlju.

Povrće je veoma važan izvor vitamina A i što je svježije sadrži i veću količinu vitamina. Povrtne biljke kao što su tikva ili crvena paprika odličan su izvor pomenutog vitamina, iako ne smijemo zanemariti ni druge vrste povrća: kelj, raštiku, zelenu salatu, celer, grašak, špinat ili mrkvu. Mrkva je posebno zdrava ako se jede sirova, a ako je naribate, pomiješate sa paradjzom i malo ulja, dobićete pravu vitaminsku poslasticu.

Voće se uvijek preporučuje kao namirnica koja daje veliki doprinos zdravlju organizma. Pojedite dnevno jednu krišku grejpa, breskve, manga, narandže ili dinje kako biste sebi osigurali unos vitamina A. Možete napraviti i voćnu salatu od ovog voća koja je veoma zdrava, ali i ukusna.

Životinjski proizvodi su također dobar izvor vitamina A. Namirnice koje su životinjskog porijekla opskrbljuju organizam retinolom iz vitamina A, a jetra mnogih životinja je najbogatija ovim vitaminom. Vitamin A je sadržan i u proizvodima kao što su riba, jaja, mlijeko, sir i puter.

Posebno koristan za trudnice

Trudnice koje planiraju da hrane bebu iz prsa i u ranim mjesecima života žele da doprinesu zdravlju njihove bebe, trebale bi još za vrijeme rane trudnoće da konzumiraju namirnice bogate vitaminom A. Majčino mlijeko je prirodni izvor vitamina A i veoma je važno da se bebi osigura ovaj vitamin. Ne preporučuje se uzimanje sintetičkog vitamina A, odnosno pilula, jer bi moglo loše utjecati na zdravstveno stanje trudnice.

Simptomi nedostatka vitamina A su: česte prehlade, nesanica, noćno sljepilo, reproduktivne poteškoće i respiratorne infekcije, a znakovi pretjeranog unosa: bol u području abdomena, suha koža, svrbež, povećana jetra ili slezena, opadanje kose, glavobolja, bol u zglobovima, problemi s vidom, itd.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*