Vitamin B12 je vitamin rastvorljiv u vodi koji pomaže u pretvaranju masti i proteina iz namirnica u energiju, a sa folnom kiselinom djeluje u proizvodnji normalnih crvenih krvnih ćelija. Adekvatnom opskrbom ovim vitaminom doprinijet ćete i normalnoj neurološkoj funkciji.

Izvori vitamina B12

Prirodni izvori vitamina B12 su proizvodi životinjskog porijekla kao što je meso, riba, jaja i mliječni produkti. Ovim vitaminom su posebno bogate školjke, haringa, sardine i pastrmka.

Nedostatak vitamina B12

Nutritivni nedostatak ovog vitamina je rijedak kod osoba ispod 50 godina, jer ljudski organizam može pohraniti ovaj vitamin na nekoliko godina. Međutim, ukoliko dođe do nedostatka vitamina B12, posljedica je opasna anemija poznata kao megaloblastična anemija, stanje u kojem tijelo ne apsorbuje B12 i nije u mogućnosti da proizvodi dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija. Simptomi su umor, oštećenje živaca, ukočenost, trnci u ekstremitetima, kognitivne promjene ili gubitak apetita.

Osobe starosne dobi iznad 50 godina često su pod rizikom od nedostatka vitamina B12 čiji je čest uzrok manjak proizvodnje želučane kiseline koja je potrebna za crpljenje vitamina B12 iz hrane ili hronična upala koja uzrokuje oštećenje sluznice želuca, što rezultira nemogućnošću tijela da apsorbuje vitamin B12 iz ishrane.

Osobe čija je ishrana vegetarijanska i koje imaju problema sa probavom, odnosno apsorpcijom nutrijenata također su izložene riziku od nedostatka vitamina B12, pa ako se svrstavate u ovu grupu, konsultujte se sa doktorom.