Vitamin B5 je poznat po svom preventivnom djelovanju na mentalne probleme kao što su stres i anksioznost. Normalna prehrana mora sadržavati određenu količinu vitamina B5 kako bi se osiguralo dobro zdravlje i pravilno funkcionisanje svakog dijela tijela. Obavlja širok spektar funkcija u čovjekovom tijelu i veoma je važan za održavanje zdravlja čovjeka.

Najvažniji izvori vitamina B5 su gljive, brokula, kupus, mahunarke i losos, a drugi značajni izvori ovog vitamina su jaja, riba, orašasti plodovi, mlijeko i mliječni proizvodi.

Vitamin B5 djeluje kao sintetizator najvažnijih komponenti potrebnih ljudskom organizmu. Na primjer, pomaže u formiranju masti, bjelančevina, ugljikohidrata, amino kiselina i antibiotika, ali i stimulaciji nadbubrežnih hormona.

Ima sposobnost suzbijanja stresa i drugih mentalnih problema kao što su anksioznost i depresija, a to čini regulisanjem hormona odgovornih za nastajanje ovih mentalnih stanja.

Reguliše nivo holesterola u krvi i kontroliše krvni pritisak.

Vitamin B5, više od bilo kojeg drugog vitamina doprinosi zdravlju i izgledu kože, a ima važnu ulogu i u pigmentaciji kose.

Obzirom da vitamin B5 pripada grupi vitamina rastvorljivih u vodi, ne može se očekivati da će se ovim vitaminom unijeti bilo kakve toksične supstance u ljudsko tijelo, pa je dokazano da djeluje pozitivno na sve osobe, bez obzira na spol i starosnu dob.

Vitamin B5 jača imuni sistem čovjeka, te pomaže organizmu da se bori protiv različitih infekcija i oboljenja.