Vitamin C ili askorbinska kiselina je jedan od najkorisnijih nutrijenata, veoma važan za sintezu kolagena koji doprinosi jačanju krvnih žila i mišića.

Tijelo nema sposobnost da stvori vitamin C, pa je potrebno ovaj vitamin unositi kroz hranu.

Najbolji izvor vitamina C je citrusno voće kao što su narandža i grejp. Jagode, maline, kupus, karfiol, crvena paprika, krompir, peršun, prokulica, dinja i kivi su također bogat izvor ovog vitamina.

Ukoliko želite zadržati vitamin C u namirnicama nakon kuhanja, veoma je važno da ih kuhate što kraće, na niskoj temperaturi, a u nastavku saznajte koje zdravstvene pogodnosti vam nudi.

Sprječava skorbut

Dovoljnim unosom vitamina C sprječava se skorbut čiji su simptomi slabljenje vezivnog tkiva, kostiju i krvnih žila, što uključuje i kolagen. Vitamin C je moćni antioksidans potreban za proizvodnju kolagena.

Liječi prehladu

Poboljšava imuni sistem čovjeka, čime stvara i veću otpornost na prehladu i kašalj. Olakšava apsorpciju željeza, jača otpornost na infekcije i viruse.

Sprječava hipertenziju

Osobe sa hipertenzijom su pod velikim rizikom od razvoja kardiovaskularnih oboljenja, a konzumiranjem dodatka vitamina C doprinosi se smanjenju krvnog pritiska.

Smanjuje rizik od srčanog udara

Ishrana bogata voćem i povrćem obezbjeđuje veću količinu vitamina C koji održava normalan krvni pritisak. Također, štiti tijelo od slobodnih radikala, mogućih uzročnika srčanog udara.

Djelotvoran pri liječenju dijabetesa

Mnog istraživanja su pokazala da je smanjen nivo vitamina C u ljudskom tijelu jedan od glavnih uzročnika dijabetesa. Dodaci ovog vitamina su djelotvorni pri liječenju spomenutog oboljenja, jer pomažu u procesuiranju inzulina i glukoze.