Osim jačanja imuniteta, vitamin C je neophodan za zaštitu, liječenje i održavanje kože, vezivnog i drugih tkiva. Zdrav izgled kože ovisi o mnogo različitih faktora, ali konzumiranje hrane bogate vitaminom C svakako je korisno.

Preporučene količine

Vitamin C jesupstanca rastvorljiva u vodi, što znači da se ne zadržava dugo u vašem tijelu, tako da morate konzumirati barem neke namirnice bogate tim vitaminom kako biste zadovoljili dnevne potrebe vašeg tijela. Preporučene dnevne potrebe vitamina C za odrasle su u rasponu od 75 do 125 miligrama, ovisno o spolu, te da li ste trudni ili dojite i da li pušiti cigarete. Pušačima je potrebno više vitamina C u borbi protiv oksidacijske štete uzrokovane udisanjem duhanskog dima. Hronični nedostatak vitamina C rezultira skorbutom, kojeg karakterizira oštećenje krvnih žila, slabljenje vezivnog tkiva, narušavanje zdravlja kože i gubitak zuba i kose.

Prednosti za kožu

Vitamin C je potreban za proizvodnju i obnovu kolagena, elastičnog proteina koji omogućava rastezanje kože i drugih vezivnih tkiva kao što su ligamenti i tetive. Postoje različite vrste kolagena, iako tip I i tip III vlakna su najvažnija za zdravu kožu. Nedostatak kolagena čini kožu podložnijom stvaranju bora. Vitamin C je također važan za zarastanje rana, štiti krvne sudove, kožu i druga tkiva od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Njegovim antioksidacijskim sposobnostima štiti vašu kožu od ultraljubičastih sunčevih zraka, koje uzrokuju oštećenje DNK i povećavanje rizika od raka kože. Osim toga, vitamin C ima protivupalno i antimikrobno djelovanje, što može pomoći u smanjenju kožnih povreda i infekcija kože.

Hrana bogata vitaminom C

Svježi proizvodi su najbolji izvor vitamina C. Citrusno voće je dobro poznato kao bogat izvor vitamina C, iako egzotično voće, kao što su papaja, guava i kivi ima najvište tog vitamina. Na sadržaj vitamina C u voću i povrću utječu uslovi rasta i zrelost voća, ali u prosjeku, narandža srednje veličine obično sadrži oko 75 miligrama. Ostali vrlo dobri izvori vitamina C su crvene paprike, jagode i brokula.