Stručnjaci smatraju da su bademi, zbog obogaćenosti korisnim nutrijentima veoma važni za zdravlje. Također, obezbjeđuju i visok nivo proteina kao mnogi orašasti plodovi, te mineral mangan. Iako većinu vitamina imaju samo u tragovima, nekoliko je prisutno u većoj količini.

Vitamin E

Bademi sadrže veliku količinu vitamina E. Taj nutrijent je snažan antioksidans koji može pomoći u čišćenju krvotoka od toksina i slobodnih radikala, koji mogu uništiti ćelije u tijelu i ugroziti cjelokupno zdravlje. Prema tvrdnjama stručnjaka, vitamin E je uključen i u funkcije imunog sistema, regulaciju gena, kao i u druge metaboličke procese. Vitamin E može također biti u mogućnosti da spriječi ili uspori razvoj karcinoma i drugih hroničnih bolesti, boreći se protiv slobodnih radikala u tijelu.

Vitamin B12

Oko 17 % preporučene dnevne doze vitamina B12, odnosno riboflavina dostupno je u bademima. Prema mišljenjima stručnjaka, njegova primarna funkcija je da pomaže tijelu u pretvaranju hrane u glukozu, koju tijelo koristi kao gorivo za energiju.

Vitamin B6

Vitamin B6, koji se također nalazi u ovim orašastim plodovima uključen je u brojne tjelesne funkcije, smatraju stručnjaci iz te oblasti. Tijelo ga koristi za održavanje proteinskog metabolizma, metabolizma crvenih krvnih ćelija i ispravne funkcije nervnog i imunog sistema.

Ostali vitamini B skupine

Još nekoliko vitamina B skupine nalaze se u bademima: tiamin, niacin, folna kiselina i biotin. B-kompleks vitamine tijelo koristi na različite načine, podrazumijevajući rast i razvoj tijela. Oni su također neophodni za pravilno djelovanje enzima, što olakšava razbijanje i pretvaranje hrane u energiju i druge elemente potrebne tijelu.