Bez obzira na to da li su pržena, poširana ili skuhana, kokošija jaja su veoma hranjiva. Posebno su bogata proteinima i obezbjeđuju mnogo hranjivih tvari koje nudi i meso. Jedno veliko jaje daje značajne količine vitamina potrebnih za normalno funkcionisanje tijela.

Vitamin B2

Stručnjaci smatraju da je vitamin B2, također poznat kao riboflavin, bitan za dobijanje energije iz hrane i održavanje zdrave kože i vida. U jednoj od studija navodi se da jedno veliko jaje sadrži oko 0,24 mcg riboflavina.

Vitamin B12

Kobalamin, poznat i kao vitamin B12, nalazi se u jajima. U mnogim studijama se ukazuje na njegovu važnost za RNK i razvoj DNA. Ovaj vitamin pomaže metabolizam masti i proteina, kao i održavanje zdravlja kože, očiju, srca i jetre.

Pantotenska kiselina

Jedno veliko jaje sadrži oko 0,7 mikrograma još jednog važnog vitamina, poznatog kao pantotenska kiselina. Pantotenska kiselina je bitna za metaboliziranje hrane u energiju i za proizvodnju određenih hormona i holesterola, tvrde stručnjaci iz te oblasti.

Folna kiselina

Folna kiselina se smatra važnim faktorom za formiranje crvenih krvnih zrnaca i genetskog materijala RNA i DNA. Ona se često uključuje u ishranu kao dodatak ženama u trudnoći, kako bi bila spriječena urođena oštećenja ploda.