Vitamini u krastavcima

Bez obzira na to da li ih jedete u salati sa drugim vrstama povrća, same, svježe ili kisele, krastavci će vam obezbijediti nekoliko nutrijenata izuzetno korisnih za vaše zdravlje.

Vitamin C

Askorbinska kiselina, poznata i pod nazivom vitamin C, dostupna je u krastavcima. Vitamin C je neophodan za formiranje jakih ligamenata, tetiva i drugih vezivnih tkiva, a pomaže i u izgradnji ćelijskih zidova. Prema tvrdnjama stručnjaka iz te oblasti, vitamin C služi i kao antioksidans, koji pomaže da se eliminišu štetne hemikalije iz tijela. Jedan srednji krastavac, bez kore, ima oko 6,4 mg vitamina C, oko 8% od preporučene dnevne količine tog vitamina.

Vitamin K

Stručnjaci tvrde da srednji, oguljen krastavac sadrži oko 14,5 mg vitamina K ili oko 13 posto od dnevne potrebe oodrasle osobe za tim vitaminom. Vitamin K je tijelu potreban kako bi bilo olakšano zgrušavanje krvi.

Folna kiselina

U krastavcu se nalazi oko 28 mg folne kiseline, 7 posto od preporučenog dnevnog unosa. Zajedno, vitamin B12 i folna kiselina pomažu tijelu u izgradnji crvenih krvnih zrnaca. Ona također podržava sintezu DNA i može pomoći da se spriječi oštećenje ploda, tvrde stručnjaci.

Ostali vitamini

Krastavci sadrže i nekoliko drugih vitamina, iako u manjim količinama. To podrazumijeva vitamin A, riboflavin, tiamin, pantotensku kiselinu i vitamin B6.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*