Ukusan i hranjiv, kukuruz pruža bezbroj nutrijenata, uključujući i esencijalne vitamine poput vitamina C, tiamina, folne i pantotenske kiseline, sve neophodno za pravilan rad i razvoj ljudskog tijela.

Vitamin C

Jedan srednji kukuruz obezbjeđuje oko 7 mg vitamina C ili oko 8 posto preporučenog dnevnog iznosa za prosječnu odraslu osobu. Stručnjaci objašnjavaju da je vitamin C neophodan za razvoj i održavanje jakih kostiju, kože, zuba, desni i vezivnog tkiva. Ovaj vitamin je također djelotvoran antioksidans, pomaže da se tijelo oslobodi hemijskih agenasa, poznati kao slobodni radikali, koji uzrokuju oštećenja ćelija.

Tiamin

Istraživanaj su pokazala da kukuruz srednje veličine ima više od 0,15 mg tiamina ili oko 14 posto od preporučenog dnevnog iznosa. Tijelo treba tiamin, vitamin B-kompleksa, da metabolizira ugljikohidrate u hrani. On također održava normalnim kardiovaskularne aktivnosti, kao i normalan rad nervnog sistema.

Folna kiselina

U prosječnom kukuruzu se nalazi oko 10 posto od preporučenog dnevnog iznosa folne kiseline. Stručnjacismatraju da folna kiselina sa vitaminom B12 pomaže cirkulatornom sistemu da stvori crvena krvna zrnca. S obzirom na to da je folna kiselina važan dio sinteze DNK, žene koje su trudne često uvrštavaju folnu kiselinu u ishranu kako bi spriječile urođene poremećaje kod bebe.

Pantotenska kiselina

Pantotenska kiselina, također iz B-kompleks vitamina, dostupna je u kukuruzu. Važna je za metabolizam ugljikohidrata u energiju, proizvodnju hormona i holesterola. Jedan kukuruz srednje veličine daje tijelu oko 7 posto odpreporučenog dnevnog iznosa pantotenske kiseline.

Ostali vitamini

U kukuruzu se osim prethodno spomenutih nutrijenata nalaze niacin i riboflavin. Riboflavin i vitamin B6 pomažu u proizvodnji crvenih krvnih ćelija i metabolizam, dok niacin pomaže u probavnim funkcijama.