Vitamini C i E su snažni antioksidansi, veoma korisni za normalne tjelesne funkcije. Prehrana bogata ovim vitaminima je proaktivan način da se osjećate i izgledate dobro, a oba su prisutna u obilju hranjivih i ukusnih vrsta povrća i voća.

Vitamin C

Vitamin C je vitamin topiv u vodi, odgovoran za stvaranje kolagena u mišićima, hrskavici, tetivama, ligamentima, kostima i krvnim žilama. Pomaže u zacjeljivanju rana, borbi protiv infekcije, ali i apsorpciji željeza. Ne proizvodi se u tijelu, a jedini način da dobijete vitamin C je kroz vašu ishranu.

Citrusno voće je poznato kao dobar izvor vitamina C, a osim ovog, postoji i niz drugih vrsta voća i povrća koje su bogate vitaminom C. Najpoznatiji i najveći izvori vitamina C su narandže, mandarine, grejp, limun i limeta. Ostalo voće koje sadrži visok nivo vitamina C su kivi, jagode, maline, ananas, lubenica, guava i papaja. Povrće koje je bogato ovim nutrijentom je tamnozeleno lisnato povrće, brokula, kupus, cvjetača, paradajz, celer, paprike i prokulice. Ove namirnice bogate spomenutim vitaminom najdjelotvornije su kada se konzumiraju svježe.

Vitamin E

Vitamin E je vitamin rastvorljiv u masti koji pomaže u formiranju crvenih krvnih ćelija, te doprinosi apsorpciji vitamina K. Vitamin E se smatra vitaminom protiv starenja, jer promiče zdravu, čistu kožu i štiti organizam od razornih slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije, organe i tkiva. Ovaj vitamin se povezuje i sa prevencijom određenih vrsta raka, kardiovaskularnih oboljenja, reumatoidnog artritisa i Parkinsonove bolesti.

Postoji obilje voća i povrća bogatog vitaminom E u kojem možete uživati, bez obzira da li je svježe, skuhano ili konzervirano. Voće koje je najbogatije vitaminom E je avokado, bobičasto voće, kivi, mango, papaja, šipak i guava, a od povrća su ovim vitaminom najbogatiji paradajz, tikva, kukuruz, šparoge, slatki krompir, brokula i tamnozeleno lisnato povrće. Uravnotežena prehrana, uključujući ove različite vrste voća i povrća proaktivan je način da se osigura adekvatna količina vitamina E.

Birajte organsko

Biranjem organskog povrća i voća osiguravate sebi korisne nutrijente koji će doprinijeti vašem zdravlju. Izbjegavanjem voća i povrća koje sadrži pesticide, aditive ili ono koje je genetski modificirano, obezbjeđujete sebi čiste namirnice koje su zdravije i bogatije vitaminima, kao i antioksidansima potrebnim vašem tijelu.